Parkeergarage afzonderen in aparte VvE

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • #40340
  giovi2008
  Deelnemer

   Wij hebben een goede 20 plekken in de parkeergarage en denken er aan om die af te zonderen in een aparte VvE.
   Leden van de bestaande VvE krijgen dan een voorkeurpositie om een plek te huren in die nieuwe ‘parkeer VvE’.

   De opbrengsten van de eigendomsoverdracht voor het onderbrengen in de aparte VvE willen we gebruiken in de woon VvE voor verduurzaming.

   Nu is echter de vraag, kan je een hypothecaire lening krijgen om die eigendomsoverdracht te financieren? je zou denken van wel omdat het vastgoed betreft.
   En mag de woon VvE bijvoorbeeld een deel van de vordering als achtergestelde lening op de balans zetten als vordering op de nieuwe VvE? dat laatste is de bedoeling om niet het volledige bedrag via hypotheek te financieren maar tegen gunstiger rente en eenvoudiger te herfinancieren zonder oversluitkosten bij renteschommelingen (bijvoorbeeld na 5 jaar opnieuw een termijn van 30 jaar hanteren voor de achtergestelde lening).

   Als iemand hier ervaring mee heeft dan hoor ik het graag

   #40343
   giovi2008
   Deelnemer

    P.s. het woord ‘huren’ klopt niet helemaal. Een deel van de parkeerplaatsen zal gedeeld eigendom zijn van de VvE echter eigenaren van woningen die huren betalen middels hun huur mee aan de aflossing van de lening, daarvoor krijgen ze dan aandelen terug. Dat maakt ze gelijk mede-eigenaar. Hun breukdelen nemen dus toe naarmate ze langer huren.
    Het werpt ook de vraag op zou een B.V. met aandeelhouderregister niet beter zijn ? (bijvoorbeeld vanwege fiscaal regime)

    #40345
    DikOz
    Deelnemer

     Nee, geen ervaring. Maar ik snap het niet helemaal. Die parkeerplaatsen zijn niet van de VVE. Ze zijn eigendom van de gezamenlijke eigenaars, net zoals het gebouw en de grond. Hoe komt de rechtspersoon VVE daarbij in beeld?

     #40352
     giovi2008
     Deelnemer

      Hoi Dikoz,

      Het is gedeeld eigendom in de huidige VvE. Vervolgens verkoopt de VvE dit aan een de parkeer VvE waarin de parkeerders gedeeld eigenaar zijn van die plaatsen.

      #40354
      monaster
      Deelnemer

       Wellicht moeten alle hypotheken aangepast worden. Immers bij het gekochte appartement (recht) zal ook een parkeerplaats zijn inbegrepen, zoals in de AVS is aangegeven.

       #40364
       RonaldL
       Deelnemer

        Stel het appartementengebouw inclusief parkeergarage cq parkeerplekken is 3 miljoen waard.
        Stel de VvE heeft 30.000 euro in kas voor toekomstig onderhoud en jaarlijkse kosten lopend jaar.

        Kijk eens in het jaarverslag van de VvE: daar staat alleen die 30.000 in, niet die 3 miljoen.
        Logisch: het gebouw is niet van de VvE.

        Het gebouw is gemeenschappelijk bezit van de eigenaars. Elke eigenaar heeft een “recht” gekocht.

        En inderdaad heeft elke eigenaar in prive een hypotheek geregeld op basis van dat “recht” incl. parkeergelegenheid.

        De eigenaar kan dus helemaal die parkeerplek niet verkopen zonder met de bank overeenstemming te krijgen.

        Maar die eigenaar kan die parkeerplek ook niet verkopen omdat de Akte van Splitsing dit verbiedt.

        Nu kunnen natuurlijk alle 20 eigenaars gezamenlijk de bestaande Akte laten wijzigen, met alle notaris-en kadaster kosten van dien, en een nieuwe Akte laten opstellen voor de parkeerplekken, en dan kijken wie dan de rechten wil kopen.

        Wat een dure omweg.
        In de huidige situatie kunnen de eigenaars ook allen proberen om een hogere hypotheek op het huidige “recht” te verkrijgen. Dan heb je ook centen voor verduurzaming.

        #40366
        DikOz
        Deelnemer

         vervallen

         #40369
         DikOz
         Deelnemer

          Hoi Dikoz,

          Het is gedeeld eigendom in de huidige VvE. Vervolgens verkoopt de VvE dit aan een de parkeer VvE waarin de parkeerders gedeeld eigenaar zijn van die plaatsen.

          Wie heeft dan de eigendomsakte? De VVE toch niet? Of bedoel je dat de garage onder de gemeenschappelijke delen valt? Dat is wat anders dan het eigendom. Bij mijn weten ligt het eigendom van de stenen en de grond altijd bij de gezamenlijke appartementsgerechtigden. Welk stukje precies is niet verder aangewezen.

          #40371
          Rene
          Deelnemer

           He zou mij bevreemden dat ‘t vrij pakeren is in de garage. Maar sluit ‘t natuurlijk niet uit.
           Wat gebruikelijk is, is dat iedere eigenaar een eigen aangewezen plek heeft. Dit is onderdeel van het appartementsrecht of een eigen soort van appartementsrecht.
           Kortom, zoals hierboven ook al gezegd wordt, het wordt danwel gemeenschappelijk onderhouden, het gebruik(srecht) ligt volgens de AvS (en kadaster) naar alle waarschijnlijkheid niet bij de VVE maar bij de individuele eigenaren.

           Dan een overstapje naar het oorspronkelijk doel. Verduurzamen, of beter gezegd geld lenen voor verduurzaming. Dat is gewoon mogelijk voor de VVE. Zonder rare constructies en/of onderpand.

          9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.