Particulier of Zakelijk?

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #9254
  Alais
  Deelnemer

   Bij regelmaat vraag ik me af of een VVE een zakelijke of particuliere entiteit is. Dit keer in verband met het opzeggen van een WA verzekering om die elders onder te brengen. De verzekeraar maakt onderscheid in de opzegvoorwaarden tussen particuliere en zakelijke consumenten. Is het wel een vaststaand gegeven of verschilt het per situatie? Voor de energieleverancier zijn we bijvoorbeeld een zakelijke consument. Heeft iemand hier kennis van of ideeën over?

   #9255
   nico
   Deelnemer

    hallo Alais,
    ik denk dat een VvE een particuliere entiteit is als rechtspersoon. Immers in principe is de VvE wel ingeschreven bij de KvK, maar ziet de belastingdienst een “normale” VvE niet als ondernemer. Daarom kan, in de meeste gevallen een normale VvE, geen BTW aftrekken van hun investeringen.
    Maar, dit is mijn beleving, kan de KvK je daar niet verder mee helpen?
     
    groet, Nico

    #9256
    Alais
    Deelnemer

     De KVK meent dat de VVE een zakelijke entiteit is, maar dat konden ze pas bevestigen nadat ik had uitgelegd dat het om het opzeggen van een verzekering gaat. Kennelijk is het dus niet altijd zo. Het antwoord was ook niet overtuigend: “dan zal het wel zakelijk zijn”.  Ik begin te denken dat het niet eensluidend is. In ieder geval dank voor je reactie.

     #9257
     Carla
     Deelnemer

      @ Alais, een particulier ben jij en ik. Een VvE wordt als zakelijk beschouwd. Heeft een zakelijke rekening bij de bank en is verplicht een WA verzekering af te sluiten. Een particulier is dit niet verplicht.
      Met vriendelijke groet, Carla

      #9258
      Alais
      Deelnemer

       Dank je Carla. De WA verzekering wordt overigens niet opgeheven, alleen naar een andere maatschappij overgezet.

       #9259
       Carla
       Deelnemer

        Graag gedaan @ Alais. Succes met oversluiten.

        #9260
        nico
        Deelnemer

         Een VvE wordt als zakelijk beschouwd. Heeft een zakelijke rekening bij de bank en is verplicht een WA verzekering af te sluiten. Een particulier is dit niet verplicht.

         ja dat kan wel zijn Carla, maar m.i. wordt een Vve  bij de belastingdienst normaal niet gezien als feitelijke ondernemer maar als rechtspersoon (=dit dan zakelijk?), ook al is deze ingeschreven bij de KvK.

         @Alais
         : neem anders eens contact op met de belastingdienst, die kunnen je vast verder helpen hoe de entiteit van een VvE wordt opgevat bij deze dienst

         #9261
         William
         Deelnemer

          Nutteloze discussie toch. Een VvE is een rechtspersoon, bestaande uit particulieren en/of rechtspersonen, klaar.
          Verzekeringen en nuts-overeenkomsten sluit je af als rechtspersoon, namelijk op naam van de Vve.

         8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
         • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.