Rechtspersoon als bestuurder

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #11006
  ggoorden
  Deelnemer

   Even kort de situatie van onze VvE:

   Er zijn 128 appartementen, waarvan een woningcorporatie (stichting) 63% van de stemmen heeft. Een vertegenwoordiger van de grooteigenaar zit ook in het bestuur. Dat is niet de directeur (tekenbevoegde van de stichting) die in de KvK vermeld staat, maar een afdelingsmanager.

   De grooteigenaar wil nu een andere persoon in het bestuur benoemen en claimt dat dit zonder beslissing van de ALV kan gebeuren. De voorgestelde persoon is geen medewerker van de grooteigenaar, maar een externe consultant.

   Mijn vraag:

   Kan dit inderdaad buiten de ALV besloten worden door het veranderen van een machtiging door de grooteigenaar?

   #11011
   Carla
   Deelnemer

    @GGoorden, iedereen mag de functie van bestuurder uitoefenen. De enige voorwaarde die geldt is dat de bestuurder door de VvE vergadering wordt gekozen/benoemd.

    #11013
    ggoorden
    Deelnemer

     @Carla, dat klopt, maar in dit geval is dus een rechtspersoon (de stichting) als bestuurder benoemd. In het verleden zijn de veranderingen van personen, die namens de stichting in het bestuur zitten, altijd bij de vergadering aangemeld, maar nu wil de grooteigenaar dit buiten de ALV doen.
     Omdat de grooteigenaar een meerderheid van de stemmen heeft zal de benoeming altijd wel doorgang vinden, maar moet het nu wel of niet formeel in de vergadering besloten worden.

     #11017
     Carla
     Deelnemer

      @ggoorden, ja, het moet formeel in de vergadering. Overigens…de man of vrouw die zal worden benoemd zit er niet namens de stichting, maar maakt gewoon deel uit van het bestuur van de VvE. Met dezelfde rechten en plichten als elk ander bestuurslid.

      #11020
      ggoorden
      Deelnemer

       @Carla
       Om het toch iets verder toe te lichten: De grooteigenaar is een stichting, een rechtspersoon. In de KvK is de directeur (de enige handelingsbevoegde van die stichting) ingeschreven als bestuurder van de VvE. Die directeur heeft tot nu toe nooit zelf persoonlijk aan het bestuur deelgenomen, maar een van de medewerkers van de stichting gemachtigd als vertegenwoordiger. Nu wil de huidige medewerker een externe consultant (die betaald wordt door de stichting) als gemachtigde op laten treden, zonder een beslissing van de vergadering af te wachten.
       Mijn vraag is: benoemt de vergadering altijd een persoon of mag deze bijvoorbeeld ook de directeur van een rechtspersoon benoemen, die dan zelf een ander kan machtigen om in zijn/haar plaats op te treden.

       #11021
       Carla
       Deelnemer

        @ ggoorden, dank voor je nadere toelichting.  Wellicht was ik iets te snel met mijn reactie. Excuus. De stichting ( groot eigenaar, de stichting ) is, neem ik aan,  toch wel benoemd door de vergadering als bestuurder. Dat deze stichting niet de directeur stuurt maar een vertegenwoordiger van de stichting, dat lijkt me geen probleem.
        Je zegt dat het in het verleden altijd een medewerker van de stichting is geweest, netjes voorgedragen ( niet benoemd, want dat is de stichting al ) aan de leden van de VvE.
        Tja, en nu is er dus sprake van een externe partij/persoon. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat zoveel anders is dan een directe medewerker.
        In antwoord op je vraag, ik denk dus , dat dat kan. De persoon in kwestie blijft de stichting vertegenwoordigen. De machtiging is een kwestie tussen de stichting en haar vertegenwoordiger.
        Mochten er nog meer/andere visies van medelezers zijn, schroom niet deze te plaatsen.
        Nogmaals sorry voor mijn primaire reactie.

        #11060
        DikOz
        Deelnemer

         ggoorden schreef: […..] De voorgestelde persoon is geen medewerker van de grooteigenaar, maar een externe consultant. [……]
         Als de VvE de externe consultant moet betalen, wordt het zeker een ALV aangelegenheid.
         En wat de meerderheid van de grooteigenaar betreft, is er met wat zoekwerk een voorbeeld te vinden dat de rechter zo’n meerderheid niet liet meetellen in een bijzonder en specifiek geval. De moeite waard om het op te zoeken lijkt mij. Ik weet helaas niet meer waar dat geval werd aangehaald.

        7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.