redelijkheid service kosten voor garage eigenaar

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #8994
  Anoniem
  Deelnemer

   Als eigenaar van een garage in een wooncomplex met 24 appartementen en 16 garages maak ik deel uit van de VvE.  In de jaarvergadering wordt de maandelijkse bijdrage vastgesteld op basis van de jaarbegroting op basis van het breukdeel vermeld in de splitsingsakte tekst zie de onderstaande tweetal betreffende artikelen;

   1.Het in artikel 2 1id 1 bedoelde breukdeel, waarvoor de eigenaren in de gemeenschap gerechtigd zijn, bedraagt voor de eigenaar van een appartement bestemd voor particuliere bewoning een/zesentwintigste en een appartement bestemd tot garage twee/vierhonderd zes- -tiende.                                                                                                        2. In afwijking van het bepaalde in artikel 3 lid h komen de kosten van de verwarming, brandstof en water, — voorzover het verbruik daarvan via aparte meters wordt gemeten, voor rekening van de eigenaar(s) casu quo gebruiker(s) van het betreffende appartement. Het verbruik van water, gas en electriciteit, dat centraal wordt gemeten, komt voor rekening van de gezamenlijke eigenaren.

   Op basis van bovenstaande artikelleden worden de eigenaren van de garages, die overigens geen licht, geen ramen noch wateraansluiting hebben, aangeslagen voor het schoonmaken van de vier gemeenschappelijke trappenhuizen en de raambewassing van de vierentwintig appartementen. De redelijkheid en billijkheid mede te betalen in de kosten van de schoonmaak en de raambewassing zou verweven zijn in de teksten van de splitsingsakte. De 16 garage eigenaren in de VvE,  waarvan 13 niet appartement eigenaar, zullen bij het in stemming brengen weinig klankbord in de vergadering krijgen, daar waar twijfel aan redelijkheid en billijkheid gerechtvaardigd is.

    

    

    

    

    

   #8998
   William
   Deelnemer

    En de vraag is? 🙂

    #9001
    Rene
    Deelnemer

     Ik snap gevoelsmatig de redenering, maar je gaat even de verhouding van de breukdelen voorbij. Daarin wordt al rekening gehouden dat garages niet overal evenveel profijt van hebben.
     appartement 24 x 1/26 = 3,85% van de kosten
     garage 16 x 2/416  = 0,48% van de kosten
     Breukdelen zorgen er juist voor dat je elke rekening moet bediscussiëren wie er van profiteert en hoeveel. Garages hebben garagedeuren, die gaan als ‘t goed is ook uit de onderhoudsreserve.
     Daarnaast zijn de ramen, trappenhuizen en centrale verlichting gemeenschappelijk, dus daarmee zijn de schoonmaak- en verbruikskosten gemeenschappelijk.
     En (schone) uitstraling van een pand profiteert uiteindelijk iedereen van toch?

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.