Ronselen van stemmen

 • Dit onderwerp bevat 6 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juli 15, 20207:18 pm door .
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #1787
  Aisha
  Deelnemer

   Goedemiddag,

   De opkomst in vergaderingen van onze VvE is redelijk te noemen. Echter wat mij zorgen baart, is dat ook een groot aantal leden niet naar de vergaderingen komt en ook geen interesse toont.

   Om toch de besluitvorming in een ledenvergadering te kunnen beïnvloeden, wordt door andere leden (letterlijk deur aan deur) machtigingen geronseld.

   Weet iemand of dit is toegestaan? Moet het afgeven van een machtiging niet van een lid zelf uitgaan? Buiten dat worden de machtigingen vaak onder valse voorstelling van zaken  afgegeven.

    

   #1788
   William
   Deelnemer

    Hoi Aisha,
    Een herkenbare situatie. Ik kan me goed voorstellen dat de leden die wél komen, van te voren mensen aanmoedigen om in ieder geval een machtiging in te leveren, zodat er geen tweede vergadering nodig is.
    Het ronselen van stemmen is niet toegestaan. Alleen is mij niet goed duidelijk waar de grens ligt tussen ‘ronselen’ of mensen ‘motiveren’. Ronselen is in ieder geval heel lastig te bewijzen.
    Volgens het modelreglement 2006 mogen volmachten niet worden verstrekt aan bestuursleden, van modelreglementen daarvoor ben ik niet zeker betreft deze regelgeving. Is heel makkelijk te vinden, maar heb ze even niet bij de hand.

    #1789
    Aisha
    Deelnemer

     Goedemiddag William,
      
     Bedankt voor je snelle reactie. Je schrijft het ronselen van stemmen is niet toegestaan. Is dit ergens in een reglement of wet vastgelegd. Of is hier misschien jurisprudentie over.
     In dit geval gaat het echt om ronselen niet om motiveren. Zoals ik al schreef andere leden tonen geen interesse en geven onder valse voorwendselen hun machtiging af.
     Het modelreglement 2006 ken ik.
      

     #1790
     William
     Deelnemer

      Hoi Aisha,
      Waar dat is vastgelegd, en of er jurisprudentie is, weet ik zo niet, dat zou ik op moeten zoeken. Je zou alvast op http://www.vverecht.nl kunnen kijken of er iets vergelijkbaars op staat.
      Daarnaast heb je naast het ronselen een ander probleem. Het feit dat de andere leden geen interesse tonen is pijnlijker en veroorzaakt het ‘ronselen’. Probeer deze eigenaren op andere gedachten te brengen, zo moeilijk kan het niet zijn om één keer per jaar op te komen dagen.

      #1820
      William
      Deelnemer

       Hoi Aisha,
       om hier even op terug te komen, ik kan geen jurisprudentie vinden specifiek over ‘het ronselen van stemmen’. Alleen dat het nogal een groot grijs gebied is, en de grens zoals ik zei niet geheel duidelijk is.
       Verder stellen sommige splitsingsreglementen een maximum aan het aantal volmachten dat één persoon mag ontvangen. Je zou je splitsingsreglement daar even op kunnen controleren.

       #3321
       VvE-stem
       Deelnemer

        Buiten dat worden de machtigingen vaak onder valse voorstelling van zaken afgegeven.

        Was je getuige dan?

        #12132
        Anoniem
        Deelnemer

         gisteren meegemaakt: de voorzitter komt met 4 volmachten in de vergadering, samen met nog iemand die nu in het bestuur gekozen is door de volmachten hadden zij een meerderheid van stemmen. Tegenkandidaten werden bij voorbaat weggestemd, het stemmen wat schriftelijk had moeten gebeuren, werd met handopsteken gedaan, er zouden minimaal 3 bestuursleden moeten zijn, er zijn er 2 . Omdat de tegenkandidaten niet op de agenda stonden, kon er zgn volstaan worden met mondeling stemmen.  Is er jurisprudentie dat een bestuurder geen volmachten mag aannemen en zo zijn eigen vlees keurt?

        7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.