Rookgasafvoerkanalen vervangen, wie betaalt ?

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op april 3, 20175:37 pm door .
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #4894
  monaster
  Deelnemer

   Ik lees steeds meer over rookgasafvoerkanalen die vervangen/gerepareerd moeten worden in verband met plaatsing van HR CV-ketels.

   Mijn vraag is of de kosten van vervanging c.q. reparatie voor rekening komen van de VvE of de afzonderlijke leden als de afvoer- en aanvoerkanalen individueel (dus niet centraal) zijn.

   #4895
   Rob
   Deelnemer

    Het exacte antwoord daarop ga je ongetwijfeld vinden in de splitsingsakte die in jullie VvE van toepassing is.
    Mijn vermoeden is echter wel dat in jouw situatie de individuele eigenaren moeten gaan opdraaien voor de kosten van het vervangen van de rookgasafvoerkanalen.

    #4896
    monaster
    Deelnemer

     Bedankt voor je snelle reactie Rob.
     Zo simpel als jij het voorstelt is het m.i. niet. Ik kon in de splitsingsakte niets vinden in de trant van “individuele rookgasafvoerkanalen zijn niet gemeenschappelijk.
     Ook de discussie horizontale en verticale leidingen helpt hier m.i. niet, en ook de uitspraak van het Hof ‘s-Hertogenbosch van 18 augustus 2016 ECL:NL:GHSHE:2016:371 zaait bij mij verwarring.
     MR 1992 is van toepassing.
     Artikel 9, lid 1, stelt dat tot de gemeenschappelijke gedeelten o.a. worden gerekend “…..schoorstenen en ventilatiekanalen….” en art. 9 lid 2 o.a. “…leidingen, met name voor de centrale verwarming…… en voor luchtbehandeling….alles voor zover die installatie niet uitsluitend ten dienst van een prive-gedeelte strekken.”

     #4897
     Rob
     Deelnemer

      Ik denk dat je afsluitende zin de meest belangrijke is in deze.
      “… alles voor zover die installatie niet uitsluitend ten dienst van een prive-gedeelte strekken.
      In je openingstopic schreef je als ik het goed begrepen heb, dat de afvoer- en aanvoerkanalen individueel (dus niet centraal) zijn, wat naar mijn idee inhoudt dat bij jullie ieder appartement zijn eigen afvoer- en aanvoerkanaal heeft en die dus uitsluitend ten dienst zijn van één privégedeelte.
      Er is echter ook jurisprudentie te vinden over dergelijke kwesties waar het toch de VvE is die besluit om onderhoud aan alle rookgasafvoerkanalen op zich  te nemen.
      Lees daarover ook dit artikel van mr. R.P.M. de Laat op VVErecht.nl
      Overigens vind ik persoonlijk het belang van goede rookgasafvoerkanalen dermate groot dat ze naar mijn mening standaard onder de gemeenschappelijke zaken zouden moeten behoren ;).
       

      #4908
      baas
      Deelnemer

       Bij mij in de flat gaan ze ook rookgasafvoerkanalen vervangen maar nu zat ik te denken wat nou als we overgaan op elektriciteit dus mijn vraag is hebben jullie daar ervaring mee en waar en wie kan ik informeren voor eventueel een kostenplaatje of dergelijke

      5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.