Sanering van asbest

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #7829
  Visus
  Deelnemer

   Geachte lezer,

   In ons bedrijvencentrum zal binnenkort een verbouwing plaats gaan vinden. Bij een asbestinventarisatie is daar asbest aangetroffen op het dak/gevel en op de begane grond inpandig (platen om draagbalken). Het asbest wat inpandig is aangetroffen, bevindt zich in de ‘appartementen’ van 2 verschillende appartementseigenaren. De VVE bestaan uit 3  appartementseigenaren. Ik heb altijd gedacht dat onderhoud en dergelijke voor kosten van de VVE waren als dit het dak, de gevel, lift en dergelijke betrof. Nu wordt er geopperd dat ook het saneren van het inpandige asbest voor rekening van de VVE zou moeten vallen. Dit lijkt mij persoonlijk alleen voor rekening van de eigenaren wiens appartement het betreft. Weet iemand hoe dit zit?

   Alvast bedankt.

   #7841
   William
   Deelnemer

    Moggel,
    Je zou hier even de akte bij moeten pakken, en dan ook de splitsingstekening. Op de tekening is te zien welke gevels/muren/delen gemeenschappelijk zijn. Het lijkt me dat er over het asbest op het dak en in de gevel geen discussie is, maar over de platen om de draagbalken wel?
     

    #7842
    Visus
    Deelnemer

     Beste William,
     Klopt. Dak en gevel is mij ook duidelijk.
     Het lijkt er op dat de plek waarop de asbest zich bevindt midden in een appartement zit en geen scheiding is met algemene ruimte. Als dit wel zo zou zijn, zou het dan wel voor de VVE zijn?
      
     grt

     #7843
     William
     Deelnemer

      Zonder de akte en tekening gezien te hebben, zou ik zeggen dat je gelijk hebt. Ik kan me echter ook indenken dat de draagbalken gemeenschappelijk zijn, en het asbest (als isolatie?) niet als afwerklaag wordt gezien (dat zou prive zijn), maar als deel van de constructie. Immers, de isolatie in de spouw is ook gemeenschappelijk.
      Hoe dan ook zou ik eventuele sanering combineren tot één project, gezien de kosten die met een dergelijk traject met zich mee brengt.

      #7846
      Visus
      Deelnemer

       Het idee is ook om het in één keer te laten saneren. We zitten alleen te kijken naar de verdeling van de kosten ervan.  In de splitsingsakte of tekening staat niets vermeld over gemeenschappelijke draagbalken, of kan ik dit ergens anders uit herleiden?

       #7847
       William
       Deelnemer

        Op welk modelreglement is de akte gebaseerd?

        #7870
        Visus
        Deelnemer

         Na veel zoeken kan ik dat niet terugvinden in de akte van 2004…

         #7871
         William
         Deelnemer

          Dan is het hoogstwaarschijnlijk modelreglement 1992. Zie artikel 9 voor de gemeenschappelijke gedeelten, en artikel 3 voor eventueel afwijkende bepalingen omtrent gemeenschappelijke kosten.
          Je zult daar niets specifiek over asbest vinden, maar mijns inziens kunnen draagbalken gerekend worden tot het geraamte van het gebouw.

          #7872
          Visus
          Deelnemer

           Er van uitgaande dat de asbestplaten als brandvertraging dienen, zouden de kosten voor sanering dus voor de VVE zijn?

           #7873
           William
           Deelnemer

            Yup, ik denk van wel.

           10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
           • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.