Sanering van asbest

 • Dit onderwerp bevat 9 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #7829
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Geachte lezer,

  In ons bedrijvencentrum zal binnenkort een verbouwing plaats gaan vinden. Bij een asbestinventarisatie is daar asbest aangetroffen op het dak/gevel en op de begane grond inpandig (platen om draagbalken). Het asbest wat inpandig is aangetroffen, bevindt zich in de ‘appartementen’ van 2 verschillende appartementseigenaren. De VVE bestaan uit 3  appartementseigenaren. Ik heb altijd gedacht dat onderhoud en dergelijke voor kosten van de VVE waren als dit het dak, de gevel, lift en dergelijke betrof. Nu wordt er geopperd dat ook het saneren van het inpandige asbest voor rekening van de VVE zou moeten vallen. Dit lijkt mij persoonlijk alleen voor rekening van de eigenaren wiens appartement het betreft. Weet iemand hoe dit zit?

  Alvast bedankt.

  #7841
  William
  Deelnemer

  Moggel,
  Je zou hier even de akte bij moeten pakken, en dan ook de splitsingstekening. Op de tekening is te zien welke gevels/muren/delen gemeenschappelijk zijn. Het lijkt me dat er over het asbest op het dak en in de gevel geen discussie is, maar over de platen om de draagbalken wel?
   

  #7842
  Visus
  Deelnemer

  Beste William,
  Klopt. Dak en gevel is mij ook duidelijk.
  Het lijkt er op dat de plek waarop de asbest zich bevindt midden in een appartement zit en geen scheiding is met algemene ruimte. Als dit wel zo zou zijn, zou het dan wel voor de VVE zijn?
   
  grt

  #7843
  William
  Deelnemer

  Zonder de akte en tekening gezien te hebben, zou ik zeggen dat je gelijk hebt. Ik kan me echter ook indenken dat de draagbalken gemeenschappelijk zijn, en het asbest (als isolatie?) niet als afwerklaag wordt gezien (dat zou prive zijn), maar als deel van de constructie. Immers, de isolatie in de spouw is ook gemeenschappelijk.
  Hoe dan ook zou ik eventuele sanering combineren tot één project, gezien de kosten die met een dergelijk traject met zich mee brengt.

  #7846
  Visus
  Deelnemer

  Het idee is ook om het in één keer te laten saneren. We zitten alleen te kijken naar de verdeling van de kosten ervan.  In de splitsingsakte of tekening staat niets vermeld over gemeenschappelijke draagbalken, of kan ik dit ergens anders uit herleiden?

  #7847
  William
  Deelnemer

  Op welk modelreglement is de akte gebaseerd?

  #7870
  Visus
  Deelnemer

  Na veel zoeken kan ik dat niet terugvinden in de akte van 2004…

  #7871
  William
  Deelnemer

  Dan is het hoogstwaarschijnlijk modelreglement 1992. Zie artikel 9 voor de gemeenschappelijke gedeelten, en artikel 3 voor eventueel afwijkende bepalingen omtrent gemeenschappelijke kosten.
  Je zult daar niets specifiek over asbest vinden, maar mijns inziens kunnen draagbalken gerekend worden tot het geraamte van het gebouw.

  #7872
  Visus
  Deelnemer

  Er van uitgaande dat de asbestplaten als brandvertraging dienen, zouden de kosten voor sanering dus voor de VVE zijn?

  #7873
  William
  Deelnemer

  Yup, ik denk van wel.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.