Schimmel door koudebruggen

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #1177
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Hoi allen,

  Ik heb een interessante casus. Een eigenaar van een appartement in een VVE heeft last van ernstige schimmelvorming aan de buitenmuurzijde van zijn appartement. De eigenaar heeft op eigen initiatief een rapport op laten stellen door een expertisebureau. De conclusie luidt: condensatie en schimmelvorming vermoedelijk door koudebruggen in de isolerende laag van de buitengevel.

  De eigenaar vindt dat de VvE de (geïsoleerde) buitenmuur aan moet pakken. Het bestuur, de huismeester en de beheerder vinden dat de eigenaar de schimmelvorming eerder had moeten schoonmaken en beter moet ventileren (de schimmelvorming is dusdanig dat dit een behoorlijke periode heeft moeten kunnen ‘groeien’).

  En nu? 🙂

  #1202
  Rob
  Deelnemer

  Ik heb heel ff kort naar wat informatie gekeken over koudebruggen en naar mijn idee heeft de betreffende eigenaar gelijk en is het een probleem dat de VvE moet/kan oplossen.
  De suggestie om de schimmelplekken eerder schoon te maken vind ik ook niet echt van deskundigheid tonen.
  Wanneer je de schimmelplekken alleen schoonmaakt zonder de oorzaak weg te nemen is het ook een zinloze actie.
  Eerder melden was misschien wel een optie geweest 😉

  #1213
  William
  Deelnemer

  Ik ben het met beide kampen eens :). Heb alleen het rapport gezien dat door een expertisebureau is opgesteld, met foto’s.
  De VvE is in mijn ogen verantwoordelijk voor het isoleren/herstellen van de warmteoverdracht/koudebruggen. De foto’s in het rapport laten zien dat de muren inmiddels meer zwart dan wit zijn, zo ver laat je het als bewoner toch ook niet komen?

  #1520
  William
  Deelnemer

  Misschien leuk ter info:
  Er is een onderzoek uitgevoerd door een bouwtechnisch adviseur/bedrijf, die heeft door middel van thermografische foto’s aangetoond dat er géén koudebruggen aanwezig zijn in de buitengevel.
  Metingen in het betreffende appartement, en de appartementen ernaast en er boven, laten zien dat de luchtvochtigheid in het betreffende appartement 20% hoger ligt dan in de appartementen er om heen. Advies: beter ventileren.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.