Servicekosten

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #565
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Wij wonen in een appartementen complex met twaalf woning. We betalen €120,- per maand per woning servicekosten maar ons appartement heeft 1 slaapkamer minder.
  Is het zo dat de servicekosten moeten worden berekend naar de akte van splitsing die bij koop van de woning zit? Wij hebben een deel van 82/1.212de in appartementrecht. Zo ja wat zijn onze mogelijkheden om het teveel betaalde bedrag terug te krijgen van de vereniging van eigenaren.

  #568
  Colin
  Deelnemer

  Wow, dit is een razend interessante casus.
  Uit je vraag leid ik af dat jouw bijdrage op basis van het breukdeel lager zou zijn dan EUR 120,-. Maar als jij het verkeerde bedrag betaalt, dan geldt dat letterlijk voor alle eigenaren omdat de begroting niet is verdeeld op basis van de breukdelen. Dat zou de grootst mogelijke blunder zijn van de VvE-beheerder en in strijd met artikel 2 lid 3 van het modelreglement 1992 (of een ander MR, afhankelijk van de leeftijd van jullie complex).
  Ik zou voor het teveel betaalde bedrag in principe een claim neerleggen bij de VvE, maar dan moet je wel zeker weten dat er geen andere bepalingen over de kostenverdeling zijn opgenomen in de splitsingsakte. Misschien kun je voorzichtig beginnen en bij de beheerder informeren waar de huidige kostenverdeling op gebaseerd is. Laat men dat maar eens aantonen zwart op wit.

  #571
  dannyh1984
  Deelnemer

  Bedankt voor uw reactie. De servicekosten is door de vereniging al jaren een vast bedrag van €120,- om de kosten en reservepot te vullen. In onze splitsingsakte die wij bij de hypotheek hebben staan alleen over het breukdeel van het appartementsrechten. Wij wonen er nu 5 jaar en nooit stil bij gestaan dat de servicekosten als breukdeel moesten worden verdeeld. Tijdens een vergadering van 7 maanden terug kwam een nieuwe medebewoners met het verhaal dat de servicekosten verdeeld zouden moeten worden naar breukdeel van appartement. De vereniging is welwillend om dit te doen maar alleen voor de laatste 7 maanden omdat het toen pas is aangeven. Stemming over geweest en 7 van de 12 appartementen gingen akkoord hiermee. Wij zijn het toch niet meeeens omdat het ons dan 53 maanden scheelt qua teveel betaalde kosten. Als ik jou verhaal lees en de gegevens die wij hebben staan wij volledig in ons recht om 60 maanden teveel betaalde servicekosten te eisen.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  #573
  Colin
  Deelnemer

  Klopt, de splitsingsakte is niet juist toegepast. Je hebt dus het volste recht om het teveel betaalde bedrag volledig terug te eisen.

  #574
  Rob
  Deelnemer

  Ik ben het helemaal eens met Colin dat je eigenlijk recht zou hebben om de teveel betaalde servicekosten terug te krijgen.
  In een rechtzaak die vermoedelijk gelijk is aan jouw situatie heeft de rechter echter besloten dat de VvE niet de servicekosten van de eerdere jaren hoeft te verrekenen.
  http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMID:2011:BQ9586&keyword=rbmid%3a2011&keyword=BQ9586
  Het is voor iedere appartementseigenaar dus noodzakelijk direct stappen te ondernemen wanneer een onjuiste verdeelsleutel wordt toegepast.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.