Stemmen voor plaatsen airco en evt. overlast achteraf

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #558
    Anoniem
    Deelnemer

      Binnenkort organiseert onze VvE de jaarlijkse ALV. Ik ben bestuurder van de VvE en bij de voorbereiding zijn een aantal vragen naar voren gekomen.

      1 eigenaar heeft aangegeven dat ze een 2-delige airco wil plaatsen vanwege gezondheidsklachten van haar partner. Dus een stille binnen-unit en een lawaaiige buiten-unit. Als bestuur hebben we al eisen gesteld aan de bevestiging, max. geluidsniveau en dat buiten-unit in de winter afgekoppeld moet worden. Daarnaast aangegeven dat de vergadering moet beslissen hierover en dat er een overeenkomst ondertekend moet worden waarin bovenstaande eisen staan en dat bij verkoop van haar woning de airco wordt verwijderd en de muur wordt hersteld.

      Vraag 1. Is een volstrekte meerderheid voldoende om hierover te besluiten? Als ik het modelreglement 1992 lees, is de helft + 1 stemmen genoeg. Mede-bestuursleden zijn van mening dat 2/3e deel nodig is.

      Vraag 2. Wat nu als na plaatsing van de unit, 1 of meer bewoners toch overlast heeft van de airco. Mag het bestuur dan maatregelen nemen om in uiterste geval de unit te laten verwijderen, of moet de vergadering hierover een uitspraak doen?

      Eigenaresse heeft voor een binnen-airco al een (groot) gat in de buitenmuur laten maken, zonder toestemming van bestuur of vergadering. We willen voorstellen dat zij de kosten voor herstel van de muur al van tevoren stort in de VvE onderhoudspot. Andere bestuursleden vinden het opleggen van een boete ook nodig, omdat een gat is gemaakt in het algemene eigendom.
      Vraag 3. Heeft iemand ervaring met opleggen van boetes? Wat is een redelijk bedrag om op te leggen bijv. in ons geval? (Ik begrijp dat alleen de vergadering mag beslissen over het uiteindelijke bedrag.)

      Alvast bedankt.
      M.vr.gr.,
      Robert

      • Dit onderwerp is gewijzigd 1 maand, 2 weken geleden door .
      #561
      Rob
      Deelnemer

        Naar mijn mening is op een dergelijk besluit MR1992 artikel 12 cq 13 van toepassing en is een volstrekte meerderheid dus voldoende.
        In deze artikelen is tevens bepaald dat de VERGADERING een reeds verleende toestemming kan intrekken.
        Dat is dus geen bevoegdheid van het bestuur.
        In die zin vind ik het eigenlijk ook al vreemd dat het bestuur vooraf al allerlei eisen heeft gesteld.
        Ik vind dat ook die bevoegdheid bij de vergadering ligt.

        #562
        Anoniem
        Deelnemer

          Rob. Bedankt voor de uitleg. Het is een bevestiging van wat ik al vermoedde. Als er bewoners overlast hebben dan moet de vergadering het besluit weer ongedaan maken.
          Onze VvE heeft niet veel actieve leden en opkomst ALV is doorgaans slecht. Vaak net voldoende om het minimum aantal stemmen beschikbaar te halen. We willen dus voorkomen dat meerdere vergaderingen nodig zijn, want dan wordt opkomst nog slechter.
          Het woord ‘eisen’ heb ik verkeerd gebruikt. Het zijn meer richtlijnen voor betreffende eigenaar om de kans te vergroten dat voor het plaatsen van de airco wordt gestemd. (Als ze aankomt met een voorstel voor een airco die 200Db genereerd en permanent aan de gevel wordt verankerd dan is de kans heel klein dat ze toestemming krijgt.) Bij vorige ALV is het punt al besproken en hebben eigenaren aangegeven dat ze positief zouden stemmen mits aan de genoemde richtlijnen wordt voldaan. Dit keer staat definitieve stemming op de agenda.
          Gr., R

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.