Stilzwijgende contractverlenging voor VvE’s ?

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #8654
  Yarding
  Deelnemer

   Voor onze twee liftinstallaties hebben wij als VvE,  v.w.b. de verplichte 18 maanden keuring,  een driejarig contract afgesloten bij het Liftinstituut.  Dit contract loopt af op 31-12-2018. Mag het Liftinstituut dit contract stilzwijgend  met wederom drie jaren verlengen, zonder daarover ons in kennis te stellen?  Het Liftinstituut heeft dit overigens wel in haar contractvoorwaarden opgenomen.

   De wet van Dam regelt dit gebeuren inmiddels voor “consumenten” maar die blijkt voor VvE’s niet van toepassing. Hoe is dit geregeld in het Verenigingsrecht?

    

   #8655
   nico
   Deelnemer

    hallo Alfons, stilzwijgend verlengen kan in principe wel als beide partijen verder geen actie ondernemen voor afloop contractperiode, zeker als die stilzwijgende verlenging is opgenomen in de voorwaarden van het afgesloten contract. Nu weet ik niet wat de VvE van plan is, opzeggen contract (met inachtneming van een opzegtermijn van ?? maanden) en een nieuwe overeenkomst sluiten met een andere KI of keuringen laten opnemen in het lopende onderhoudscontract? Of bijvoorbeeld een jaarlijks contract met de huidige KI voortzetten, maar daar schiet je ook  niet veel mee op, want zoals je al aangaf is de keuringsplicht 18 maanden dus zou het zo maar kunnen dat dan voor een betreffend jaar kosten worden gemaakt voor een keuring die niet gepland staat.

    #8656
    Rob
    Deelnemer

     …. Hoe is dit geregeld in het Verenigingsrecht?

     Ik denk niet dat je daar iets over gaat vinden in het verenigingsrecht.
     Volgens mij vallen contracten tussen VvE’s en andere partijen onder zakelijke contracten, waarvoor de regels gelden uit boek 6 en 7 BW.
     Je bent dan ook gebonden aan de (algemene) voorwaarden van de overeenkomst.
      

     #8660
     Joost H.
     Deelnemer

      Uitgangspunt is contractsvrijheid: je bent vrij om af te spreken wat je wilt, de VvE en het Liftinstituut dus ook. Een overeenkomst is dus in beginsel geldig. Alleen heeft de wetgever voor consumenten (natuurlijke personen die niet handelen in de uitoefening van beroep of bedrijf) bepaald dat die moeten worden beschermd. Daarom is er een zogenaamde zwarte en grijze lijst in de wet gezet. Op die lijsten staan soorten bepalingen die ‘onredelijk bezwarend’ zijn voor consumenten, en daarom vernietigbaar zijn. Een van die bepalingen is de stilzwijgende verlenging.
      Maar in een overeenkomst tussen een bedrijf en een VvE geldt die uitzondering niet. Een VvE is geen consument, want geen natuurlijk persoon. Dus in antwoord op de vraag: een dergelijke bepaling is gewoon toegestaan.
      Hier trouwens meer info over de zwarte lijst: https://www.amsadvocaten.nl/woordenboek/verbintenissenrecht/zwarte-lijst/ en over de grijze lijst: https://www.amsadvocaten.nl/woordenboek/verbintenissenrecht/grijze-lijst/

      #8662
      Joost H.
      Deelnemer

       En Rob heeft gelijk: het gaat hier niet om verenigingsrecht of VvE-recht, maar om algemeen verbintenissenrecht.

       #8763
       Roel
       Sleutelbeheerder

        Misschien ten overvloede maar tegelijk ter verheldering, deze lees tip:

        Contract met VvE stilzwijgend verlengd, mag dat?

        Ik weet niet alles, maar daar weet ik dan wel alles van...

        #8765
        K. Rab
        Deelnemer

         Een VvE is inderdaad een rechtspersoon, derhalve geldt de consumentenbescherming niet en is stilzwijgende verlenging rechtsgeldig

        7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.