Stopkraan appartement verplicht?

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #38040
  ottovr
  Deelnemer

  Dient elk appartement een waterafsluiter (stopkraan) te hebben, en zoja in welk document, en sinds wanneer, is deze eis dan vastgelegd? Is deze eis retroactief van toepassing?
  Ik ben er niets over tegengekomen in het Splitsingsreglement, het Bouwbesluit 2012, de Drinkwaterwet en ~besluit; er zijn verwijzingen naar de NEN-normen m.n. 1006, maar dit is geen openbare info; voor kennisneming dient dik betaald worden.
  In ons gebouw, met 1 centrale watermeter, zijn er een aantal appartementen waar het afsluitpunt na een renovatie is vervallen. Over afsluitpunten per appartement zegt het Splitsingsreglement niets.
  Er werd onlangs een briefje opgehangen waarin stond dat het water een week later gedurende een dagdeel zou worden afgesloten (middels de afsluiter van de hele flat). Ik vind dit hinderlijk. Die appartementsafsluiters, die oorspronkelijk (1972) in alle aanwezig waren, zitten er niet voor niets.

  Otto

  • Dit onderwerp is gewijzigd 2 maanden geleden door . Reden: overbodig woord
  #38045
  Rene
  Deelnemer

  Het is in ieder geval geen onderdeel van de modelreglementen. Je verteld niet of t briefje van een individu of vanuit de vereniging is.

  Als het van een individu is, dan mag dat niet zomaar. Dat hij geen eigen afsluiter (meer) heeft mag niet zomaar zonder overleg t probleem van de rest te worden gemaakt.

  Niet elke loodgieter beschikt over de middelen, maar er zijn er genoeg die gewoon de leiding kunnen bevriezen.
  Dan hoeft niet de hoofdaansluiting dicht. En als ze daar dan toch bezig zijn adviseer ze om weer een eigen afsluiter te laten plaatsen.

  Spreek eventueel t bestuur aan op het gedrag van deze individu.

  #38047
  ottovr
  Deelnemer

  Beste René, bedankt voor je reactie; het is jammer dat het ook jou niet bekend is of het ergens verplicht is gesteld. Met zo’n verplichting in de hand is het makkelijker om mede-eigenaren te dwingen zo’n stopkraan te installeren; een mogelijkheid nu zou zijn om de ALV ervan te overtuigen het in het HR op te nemen.
  Een installateur die ik over het geval sprak meende dat de stopkraan ergens de afgelopen decennia wel verplicht is gesteld; hij zei dat het in elk geval gebruikelijk is tegenwoordig dat complexen niet worden afgeleverd zonder stopkraan per appartement, en dat allerwegen de omgekeerde ontwikkeling dan bij ons plaatsvindt in die zin dat er in steeds meer appartementen van oudere complexen een centraal afsluitkraantje wordt geplaatst.
  Het briefje is niet vanuit de VVE of beheerder verstuurd. Het afsluiten is intussen uitgesteld; vanuit de beheerder kwam het bericht dat blijkt dat eerst de hoofdkraan moet worden gerepareerd(!).
  Ik ga eens met het beheer en bestuur aan de gang.

  #38052
  Rene
  Deelnemer

  Ik begrijp dat het de bewoner dus op eigen innitiatief de afsluiting had afgeroepen en nu is terug gefloten.
  Hulde voor ‘t optreden van ‘t bestuur.

  Maar dan blijft m’n punt dat de bewoner ‘t de eigen woning ook kan laten aanpassen m.b.v. leiding bevriezen.
  Dat zal ook met de hoofdaansluiting moeten gebeuren waarschijnlijk. Denk maar niet dat ze weer een niveautje hooger de wijk daarvoor gaan afsluiten.

  Zie https://www.youtube.com/watch?v=f9z-Dw0qjv0 Dan hoeft er voor de overige bewoners geen overlast te zijn.

  #38075
  ottovr
  Deelnemer

  Ik zag je reactie even over ‘t hoofd René… 🙂
  De reden dat je bewoner teruggefloten moest worden was een andere dan eigengereidheid. De monteur die de hoofdkraan moest afsluiten, bleek daartoe wegens een defect aan de hoofdkraan niet toe in staat te zijn en deelde dit de bewoner en het beheer mee, welke vervolgens een rondschrijven hierover rondstuurde aan de bewoners en verzocht om een datum op te geven wanneer het repareren van de hoofdkraan hen uitkwam. Niet verbazingwekkend is het mij dat er tot op heden stilte rond dit onderwerp heerst…
  Intussen bleek mij dat de reden dat het water centraal moest worden afgesloten niets met de aan- of afwezigheid van een stopkraan in het betr. appartement te maken had; het ging om een wijziging aan de waterleiding in de (stopkraanloze) garage van het appartement. Ik heb het vermoeden nu dat bij ruimtes die bouwkundig niet een geheel zijn met een appartement en daarmee ook niet op precies dezelfde leidingaftakking zitten, het niet gebruikelijk is om een stopkraan te monteren, maar die gebruikelijkheid is niet logisch want nu moet je bij werkzaamheden alsnog het water voor het hele gebouw afsluiten. Ik zie op dit moment ook geen andere oplossing dan leidingbevriezing om de noodzakelijke werkzaamheden te verrichten. Ik houd me intussen aanbevolen voor een tip waar ik de tekst van NEN1006 zou kunnen doornemen.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.