Superdeal

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #7390
  Rob
  Deelnemer

   Onlangs verscheen dit artikel over een unieke financiering aan de VvE.
   Echt een superdeal !
   Een VvE van 97 woningen ontvangt een lening van 2,1 miljoen vanuit het Nationaal Energie Bespaarfonds en nog eens een lening van 3,4 miljoen van de BNG bank.
   Heb je als individueel eigenaar toch zomaar een lening van ca. € 56.000 op je naam staan.
   Wie zou daar niet blij van worden 😉
   Ben echt benieuwd wanneer we iets gaan lezen over de eerste probleemgevallen binnen de VvE’s die grote leningen zijn aangegaan !

   #7394
   William
   Deelnemer

    Ik vraag me ook af hoe men er bij komt dat de ‘woonlasten niet mogen stijgen’. Als ik een snelle rekensom maak, gaat het om een lening van in totaal 5,5 miljoen, af te lossen in 30 jaar. Laten we zeggen een gemiddelde aflossing van € 183.000 per jaar.
    Dit lijkt me dan toch echt uit de kas van de VvE te moeten komen, die normaliter alleen wordt gevuld door de leden. Of zijn dit dan geen ‘woonlasten’? 😛
    En dan laat ik de rente nog even buiten beschouwing.

    #7396
    Rob
    Deelnemer

     Hoi William, er zal vast wel weer verteld zijn dat de financiering wordt betaald uit de besparing op de energiekosten 😉
     Citaat uit artikel “… Deze lening kent een looptijd van 15 jaar. Daarnaast verstrekt de BNG Bank een lening van 3,4 miljoen euro, met een looptijd van 30 jaar. Van Erp: “Uniek is dat de eerste 15 jaar van de BNG Bank lening aflossingsvrij is. Dit voorkomt dubbele aflossingskosten.”
     Het komt er dus op neer dat eigenaren die na 15 jaar nog in het complex wonen en de nieuwe eigenaren op dat moment de volledige aflossing van de 3,4 miljoen aan BNG moeten voldoen.
     Zal best mooi staan in de verkoopbrochure “houdt u rekening met een eigen schuld van €35000″
     En nog steeds is er niemand die zich druk maakt over het feit dat er geen enkele kredietwaardigheidstoets plaatsvindt bij de individuele eigenaren van de VvE.

     #10779
     Rob
     Deelnemer

      Vandaag in het nieuws “… Gemeenten mogen vanaf 2021 in de bestanden van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars kijken om te zien of iemand betalingsachterstanden opbouwt.”
      Ik blijf het nog steeds bijzonder vreemd vinden dat een VvE gewoon geld kan lenen zonder dat er ook maar enig zicht is op de kredietwaardigheid van de individuele eigenaar en dat men geen enkel idee heeft of die eigenaar de extra verplichte lening er wel bij kan hebben.
       

      #11716
      Roel
      Sleutelbeheerder

       Het stinkt aan alle kanten. Mede-eigenaren en de VvE kunnen behoorlijk in problemen komen wanneer een of meerdere mede-eigenaren financieel in problemen komen.

       Ik weet niet alles, maar daar weet ik dan wel alles van...

      5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.