Teveel geld in kas

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
  • Auteur
    Berichten
  • #6365
    Annoe
    Deelnemer

      De afgelopen 10 jaar zijn wij eigenaar geweest van een appartement binnen een VVE van 5 appartementen. Gezien het hier een kleine VVE betreft zijn de schakels onderling zeer kort en is er in 2010 afgesproken dat we één keer per jaar de financiele boekhouding bespreken. Vanwege duur onderhoud is het helaas noodzakelijk om een relatief hoog inleg elke maand te betalen, althans dat dachten wij. Per 1 januari 2017 is er een nieuwe penningmeester aangesteld die alle afspraken en zaken weer onder de loop heeft genomen, hieruit is gebleken dat het vorige bestuur flinke steken heeft laten vallen. Onder andere de verzekeringen waren te hoog ingeschat, de begrotingen bleek niet volledig ingevuld waardoor de afgelopen 3 jaar meer is betaald dan nodig.

      Vorige week heeft men een start gemaakt aan het afronden van het boekjaar 2017, waaruit blijkt dat er sprake is van een flinke overwaarde die in maart (het jaarlijkse controle punt) verdeeld gaat worden over de 5 huishoudens als zijnde een teruggave als gevolg van het teveel betaalde. Nu wil het echter wel zo zijn dat wij ons appartement per 28-12-2017 verkopen.

      Wij zouden graag willen weten wie recht heeft op het deel van teruggave, betreft dit de nieuwe eigenaar? Of zijn wij dit, mede gezien ook omdat wij de afgelopen jaren deze inleg wel hebben meegebracht? Een vereniging mag natuurlijk geen winst of grootte overwaarde hebben en dit is door het falen van het vorige bestuur wel zo gelopen.

      #7064
      Rob
      Deelnemer

        Wanneer het hier alleen om het boekjaar 2017 gaat en het overschot kennelijk aan de eigenaren wordt teruggegeven zal dat naar mijn idee naar jou toe gaan en niet naar de nieuwe eigenaar.
        Het lijkt mij persoonlijk geen goed plan als men ‘de overwaarde’ van het reservefonds terug wil gaan geven aan de eigenaren.
        Doet men dat wel dan gaat dat naar mijn mening naar degene die op het moment van besluitvorming eigenaar is van het appartement en dus ook mede-eigenaar is van het reservefonds.
        Als het goed is heb je met de verkoop van het appartement ook rekening gehouden met de waarde van het reservefonds.

        #7066
        William
        Deelnemer

          In dit geval dus wel naar de nieuwe eigenaar, aangezien het moment van besluiten ruim na de overdracht is 🙂

          #7068
          Rob
          Deelnemer

            In dit geval dus wel naar de nieuwe eigenaar, aangezien het moment van besluiten ruim na de overdracht is 🙂

            Afhankelijk dus van wélk besluit er precies genomen is 😉
            Als het uitsluitend om het overschot van boekjaar 2017 gaat, zou het dus naar de oude eigenaar moeten gaan !

            #7072
            William
            Deelnemer

              Dan begrijpen we elkaar verkeerd denk ik 🙂
              In het geval van Annoe zal een dergelijk besluit na de verkoop worden genomen, boekjaar 2017 wordt immers afgesloten in 2018 en de overdracht is in december 2017.
              Er wordt dan toch ook in 2018 besloten over het overschot (op het moment van besluiten is de nieuwe eigenaar er).

              #7076
              Rob
              Deelnemer

                Wanneer in de vergadering blijkt dat er een positief exploitatieresultaat is behaald over het boekjaar 2017 dan zijn daarmee ook de definitieve bijdragen bepaald.
                Wanneer de vergadering NIET besluit om het overschot toe te voegen aan de reserve, dan zal het verschil conform de reglementen aan de eigenaar worden terug betaald.
                Het lijkt mij zeer onredelijk wanneer men het bedrag in dit geval gaat terug betalen aan de nieuwe eigenaar die er in zijn nog niets aan betaald had.
                Aangezien de definitieve bijdrage over 2017 dus lager is dan de betaalde voorschot bijdrage over 2017 hebben de (ex)eigenaren dus teveel betaald aan de VvE en hebben zij naar mijn mening dus vanaf dat moment een vordering op de VvE.
                Zou de overdracht halverwege het boekjaar plaatsvinden, dan zou de teruggave naar ratio verdeeld moeten worden over deze (ex)eigenaars.
                Zoals gezegd wordt het een ander verhaal wanneer men zou besluiten om gelden uit het reservefonds terug te gaan geven aan de eigenaren.

                #7078
                William
                Deelnemer

                  Hoi Rob,
                  akkoord, interpretatiefout mijnerzijds.
                  Als ik lid was in de betreffende VvE, zou ik (delen van) de reserve niet uitkeren, maar de begroting al dan niet tijdelijk omlaag gooien.

                  #7080
                  Rob
                  Deelnemer

                    Hoi William,
                    “… Als ik lid was in de betreffende VvE, zou ik (delen van) de reserve niet uitkeren, maar de begroting al dan niet tijdelijk omlaag gooien.”
                    Zo denk ik er ook over 😉

                  8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
                  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.