Toestemming van VVE nodig bij bouw kelder?

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
  • Auteur
    Berichten
  • #3601
    paul1985
    Deelnemer

      Hallo,

      Ik woon op een begane grond appartement in Amsterdam en wil graag een kelder onder mijn appartement bouwen om meer waarde te creëren. Nu vraag ik mij af in hoeverre ik de VVE hierbij moet betrekken.

      Als ik goede bouwplannen heb inclusief bouwvergunning, is er dan een grond waarop de VVE een dergelijke verbouwing tegen kan houden?

      groeten Paul

      #3607
      Rob
      Deelnemer

        Hoi Paul,
        Dat hangt ervan af wat er allemaal in het voor jou geldende splitsingsreglement is vastgelegd. Als ik heel even MR1992 als voorbeeld neem, zie ik daar o.a. staan:
        art. 13 lid 1 :Iedere op­, aan­ of onderbouw zonder toestemming van de vergadering is verboden.
        Je zal dus in die situatie toestemming moeten vragen aan de vergadering voor jouw onderbouw, de kelder.
        Daarnaast zal je voor de kelder hoogstwaarschijnlijk ook een gat gaan maken in de vloer.
        Aangezien die vloer in de meeste (model)reglementen tot de gemeenschappelijk gedeelte en zaken behoren zal je dus ook daar toestemming voor moeten hebben.
        Je zal dus goed jouw akte moeten doorlezen om te zien wat daarin zoal geregeld is !
        Gaat het overigens over een geheel nieuw aan te leggen ruimte of wellicht over een bestaande “kruipruimte” die jij bij jouw appartement wilt trekken?
         

        #3614
        William
        Deelnemer

          Ik denk zelfs dat je ook niet aan een splitsingswijziging ontkomt, dus dan zou je sowieso toestemming van de vergadering nodig hebben. In dat geval vraag ik me af of het creëren van een dergelijke ‘waardevermeerdering’ niet teniet wordt gedaan gezien de kosten van een dergelijke wijziging.

          #3616
          Berend
          Deelnemer

            Binnen een VvE is het (vrijwel?) onmogelijk om je iets toe te eigenen behalve dan wellicht het recht van gebruik (bewoning), dus appartementsrecht. Het geheel is immers van de Vereniging waar je voor een zoveelste deel lid (sommigen noemen dat eigenaar) van bent.
            De riolering in en  onder het gebouw is van de VvE, net zoals het dak en dus ook, in dit geval, een nieuw gebruiksruimte, de kelder. Het is maar net wie het gebruiksrecht verwerft. Aan een wijziging van de splitsingsakte, en dus toestemming van de leden, lijkt hier niet te ontkomen.
            Denk ook nog even aan verzekeringen. Bijvoorbeeld een CAR (Construction All Risks) verzekering tijdens de (ver)bouw en hierna wellicht een wijziging van de verzekerde som voor de opstalverzekering (en aansprakelijkheidsverzekering) en wellicht een hogere premie (door wie te betalen).

            #3623
            Rob
            Deelnemer

              Ik weet zo net nog niet of een wijziging van de splitsingsakte noodzakelijk is.
              Wanneer de kelder alleen onder zijn eigen appartement komt en dus binnen de grenzen van het privégedeelte valt vraag ik me af of een wijziging van de spitsingsakte in dat geval wel nodig zou zijn !?
               
               

              #3628
              paul1985
              Deelnemer

                van een splitsingsakte heb ik nog nooit gehoord bij een kelder. Wat moet er gesplitst worden?
                 
                groeten Paul

                #3630
                mvanw
                Deelnemer

                  Berend en William lijken wel een punt te hebben m.b.t. de akte.
                  Zo staat bij ons voor de beneden woningen in de akte :
                  ” het appartementsrecht, omvattende de bevoegdheid tot het uitsluitend gebruik van de woning met buitenruimte op de begane grond en eerste verdieping en verder toebehoren “
                  Tenzij de kelder bij ‘toebehoren’ hoort, lijkt het mij, dat zonder aanpassing, net zo als bij ons met de dakterrassen (helaas), de kelder gemeenschappelijk is.
                  Vandaar, maar zou dit ook niet door een contract tussen bewoner en vve, over kosten, stemdeel, aanspraakelijkheid ed. opgelost kunnen worden?
                  mvg Marlon

                  #3632
                  William
                  Deelnemer

                    Ik weet bijna 100% zeker dat er een splitsingswijziging dient plaats te vinden bij het aanleggen van een kelder, als deze nog niet specifiek op een bestaande splitsingstekening is weergegeven. De afgebakende delen op een splitsingstekening staan altijd verdiepingsgewijs getekend. Wat volgens mij inhoudt dat als men een extra verdieping wil creëren (in dit geval dus naar beneden i.p.v. omhoog), er een nieuwe splitsingstekening moet komen. Naar mijn mening is het bouwen van een extra woonlaag bovenop een appartement op de bovenste verdieping een soortgelijke situatie.
                    Bovendien strookt de werkelijke situatie na een dergelijke verbouwing, niet meer met hetgeen in de splitsingsakte staan. Denk aan breukdelen etc. Tot slot staan de appartementsrechten meestal benoemd met verdiepingsaanduiding, die dan ook niet meer zou kloppen.

                    #3633
                    Bob
                    Deelnemer
                    9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
                    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.