Traplift in trappenhuis

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juni 16, 20156:28 pm door .
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #751
  cornelis
  Deelnemer

   In onze kleine VVE van zes portiekwoningen is er een verzoek voor het installeren van een traplift aan de trapleuning in het gezamenlijke trappenhuis. Er zijn geen kosten voor de VVE en de traplift blijft van de bewoner.

   Hoe kan de VVE hierover beslissen? Is er een gemeentlijke vergunning nodig? Wat is de regelgeving omtrent vluchtwegen? Heeft de VVE een speciale verzekering nodig of dekt de huidige polis dit?

   hartelijk dank.

   #764
   Colin
   Deelnemer

    Voor de VvE valt er niets te beslissen. Als een bewoner een dergelijke voorziening nodig heeft, dan moet de VvE daaraan meewerken. Vergunning is niet van toepassing.
    Vluchtwegen moeten zijn voorzien van vluchtwegaanduidingen, noodverlichting en vrij zijn van obstakels. Een traplift wordt bevestigd aan de wand en vormt normaal gesproken geen belemmering om op een veilige manier het gebouw te verlaten.
    Dat de traplift van de bewoner blijft is in zekere zin betrekkelijk. Wat gebeurt er als de betreffende bewoner overlijdt? Gaan de nabestaanden de lift eruit slopen en doorverkopen of zoiets? In de praktijk zie ik eerder gebeuren dat het ding blijft hangen.
    Ik zou bij de verzekeraar even navragen of een stukje aanvullende dekking nodig is of dat dit thuishoort op de inboedelpolis van de bewoner.

    #926
    Roel
    Sleutelbeheerder

     Wanneer de traplift voor en door de persoon in kwestie wordt aangeschaft, dan zou ik toch een akkoord van de VvE vragen. Er wordt immers gebruik gemaakt van de algemene ruimte. Al is het maar om zo transparant mogelijk te willen zijn.
     Vanzelfsprekend kan de VvE dit nooit weigeren. En zal er vervolgens goede afspraken gemaakt moeten worden m.b.t. het verwijderen, na verkoop van het appartementsrecht of overlijden. Wie draagt zorg voor het verwijderen/onderhoud en het herstellen van ( eventuele ) beschadigingen.
     Komt de traplift er op aanraden van de WMO dan kan het zijn dat de WMO de traplift betaald én plaatst. In dat geval blijft de traplift eigendom van de gemeente, die de financiële middelen heeft verstrekt en ook voor het onderhoud zorgt.
     Zo’n traplift heeft een afschrijving. Mocht de gebruiker gaan verhuizen of overlijden, dan is het vaak mogelijk met de gemeente in overleg te gaan om de traplift te laten zitten en deze vervalt dan, na het betalen van de dagwaarde, in eigendom aan de VvE.
     Best handig wanneer gaandeweg zou blijken dat ook andere mensen er dankbaar gebruik van maken of van kunnen gaan maken.

     Ik weet niet alles, maar daar weet ik dan wel alles van...

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.