Ventilatie rooster defect

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #36532
  Xavi
  Deelnemer

   Ik woon in een appartement, en ik heb sinds ik hier woon een ventilatie rooster in mijn raam aan de prive balkon zijde dat niet meer werkt (Deze opent en sluit niet).

   Ik heb hier destijds melding van gemaakt bij de VVe en kreeg het volgende bericht:
   ‘Roosters zijn voor rekening van de eigenaar volgens splitsingsakte. Behoren tot het hang- en sluitwerk en wie de roosters niet onderhoudt/regelmatig schoonmaakt, daarbij lopen ze vast. Veel bewoners hebben helemaal geen last met deroosters en sommige eigenaars doen er nooit wat aan. De goeden gaan niet aan de slechten meebetalen. Is in het verleden al veel meer aan de orde geweest. Staat ook al in oude notulen.’
   Onze Vve maakt van de volgende https://www.nederlandvve.nl/doc-en-handleidingen/vve-modelreglement-1992/ modelreglement gebruik, met name gericht op artikel 9 en 18
   Ik heb vernomen dat de splitsingakte leidend is maar ook weer gelezen dat dit niet in alle gevallen geldt. Artikel 9 en 18 van de splitsingsakte luiden als volgt:
   Artikel 9
   Tot de gemeenschappelijke gedeelten en zaken worden ondermeer gerekend, voor zover aanwezig:
   a. die gedeelten van het in de akte van hoofdsplitsing betrokken gebouw, welke blijkens het bepaalde in artikel 1, onder c en d van Reglement 1 tot gemeenschappelijke gedeelten zijn gedefinieerd en waarvan een nadere omschrijving is gegeven in artikel 9 van Reglement I.
   b. de muren en vloeren in de woningen dienende tot scheiding van privé gedeelten of tot scheiding van een privé gedeelte en gemeenschappelijke gedeelte, de gevels met inbegrip van de daartoe behorende kozijnen, ramen en deuren, de borstweringen, balkons en galerijen, de trappenhuizen en het lifthuis.
   c. de technische installaties met de daarbij behorende goten, schachten en leidingen, met name voor de centrale verwarming en voor luchtbehandeling, de vuilafvoer, de leidingen voor gas en water en verder de hydrofoor, de electriciteits- en telefoonleidingen, de lift en de liftinstallatie, de systemen voor oproep en deuropeners, alles voor zover de installaties niet uitsluitend ten dienste van één privégedeelte strekken.

   Artikel 18
   1. Iedere eigenaar en gebruiker is verplicht zijn privé gedeelte behoorlijk te onderhouden. Tot dat onderhoud behoort met name het schilder-, behang- en tegelwerk, het onderhoud van de plafonds, de afwerklagen van vloeren en balkons, van het stucwerk en van deuren en ramen (waaronder begrepen de reparatie en vervanging van hang- en sluitwerk), het schilderen van radiatoren, het schoonhouden en ontstoppen van alle sanitair en leidingen met uitzondering van de leidingen als bedoeld in artikel 9 lid 1 onder c. Voorts moet iedere eigenaar en gebruiker van de deuren en raamkozijnen met glas als bedoeld in artikel 9 eerste lid letter a die zijden die zich in gesloten toestand in het privé gedeelte bevinden behoorlijk onderhouden voor zover dit geen vernieuwing betreft.
   _______________

   De vraag is nu in hoeverre de splitsing akte leidend is en of met een stemraad van VVE leden ooit zomaar besloten mag worden dat de roosters niet hieronder vallen.

   tot slot heb ik hierbij 2 firma’s die het probleem gezien hebben en waarvan ik een offerte heb gekregen de laatste is meest recent.

   Toelichting Offerte 1
   getracht om de ventilatieroosters gangbaar te maken, maar deze roosters zitten helemaal vast en mijn voorstel is om ook deze roosters te vervangen. 1 rooster is moeilijk bereikbaar (zie ook de foto’s). Om dit rooster te vervangen moet er een hoogwerker geplaatst worden.
   Het vervangen van 2 stuks roosters voor een aluminium geanodiseerd rooster Ducoton 10 incl. nieuw glas en excl. aflakken nieuwe glaslatten kunnen wij u aanbieden voor de prijs van: € 1.143,90 excl. BTW

   Toelichting offerte 2
   Naar aanleiding van de opdracht langs geweest op bovenstaand adres. Anders dan vermeld betreft het in plaats van één, twee stuks kapotte ventilatieroosters. Het betreffen ventilatieroosters in het vaste glas (DucoTon 10ZR – RAL 9010). Het vervangen van de ventilatieroosters inclusief de- en hermonteren glas, vervangen van de glaslatten en het schilderwerk komt op een totaalbedrag van € 1.383,00 excl.btw. De hoogwerker kosten ten behoeve van de uitvoering zijn € 270,00 excl.btw.
   Gezien het feit dat er altijd een risico bestaat dat de ruiten bij de demontage breken of lek raken is in verband met de leeftijd van de ruiten best behoorlijk groot aanwezig. Ik adviseer om de ruiten meteen te vervangen samen met de roosters. Extra kosten eventuele glasvervanging € 236,25 excl.btw.

   #36537
   Rene
   Deelnemer

    Wat is een hang- en sluitwerk?
    Hangwerk is het benodigde materiaal om de beweegbare delen van uw huis vast te maken, zoals scharnieren voor ramen en deuren. Sluitwerk is het materiaal wat u nodig heeft om uw ramen en deuren af te sluiten, zoals sloten en schuiven.[/]

    M.i. is het dus zeker geen hang en sluitwerk, maar een niet specifiek benoemd onderdeel van “de ramen” welke gewoon gemeenschappelijk zijn.
    Overigens vind ik de geoffreerde bedragen we bijzonder. Voor dat geld heb ik nieuwe slaapkamerramen (1m20 x 1m20) met tripleglas, roosters en kunststof kozijn laten plaatsen binnen onze VVE.

    #36563
    RonaldL
    Deelnemer

     De ventilatieroosters zijn net als de ramen waarin ze zijn geplaatst gemeenschappelijk.
     Dus eventuele vervanging komt ten laste van de VvE en is ook uit te voeren door de VvE.
     Bovenstaande conform artikel 9a en b.

     Echter het is aannemelijk te stellen dat het dagelijkse onderhoud van de roosters als ook de binnenzijde van de ramen/kozijnen de verantwoording is van de bewoner/eigenaar.
     Dit conform artikel 18 lid 1 laatste zin.

     Indien vast komt te staan dat door ontbreken van afdoende onderhoud door bewoner/eigenaar schade ontstaat aan ramen/kozijnen en dus (mijns inziens) roosters is de schade die de VvE lijdt te verhalen op de bewoner/eigenaar.
     Gezien andere bepalingen in het statuut kan zo een verhaal slechts door de ALV besloten worden, waarbij het bestuur uiteraard het initiatief neemt om voor te bereiden en als agendapunt opneemt.
     Vermoedelijk is hier het kernpunt het bewijzen van cq vastleggen van dat ontbrekende onderhoud. Inhuren expert?

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.