verdeling stemrecht woningen vs winkel

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op Geen reacties door .
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #544
  vvedelagedijk
  Bijdrager

  Binnen onze VvE hebben we een discussie met een winkeleigenaar m.b.t. de stemrecht verdeling. Door een complexe opzet van ons gebouw hebben we een hoofdsplitsing met 5 ondersplitsingen, waar voor de hoofdsplitsing in de splitsingsakte de volgende verdeling van stemmen (totaal 58 stemmen) is vastgelegd:
  Ondersplitsing 1: Winkelruimte (1) – 27 stemmen
  Ondersplitsing 2: Appartementen (5) – 10 stemmen
  Ondersplitsing 3: Woningen (2) – 2 stemmen
  Ondersplitsing 4: Woningen (2) – 2 stemmen
  Ondersplitsing 5: Parkeerplaatsen (17) – 17 stemmen

  Aangezien de eigenaar van de winkelruimte ook 2 parkeerplaatsen heeft komt zijn stemrecht op 29 van de 58 stemmen en daarmee 50%. Hij kan dus in theorie alle besluiten binnen de hoofdsplitsing blokkeren die 51% van de stemmen vereisen.

  De verdeling in breukdelen (m2) is als volgt:
  Ondersplitsing 1: 157/1200e deel
  Ondersplitsing 2: 536/1200e deel
  Ondersplitsing 3: 143/1200e deel
  Ondersplitsing 4: 143/1200e deel
  Ondersplitsing 5: 221/1200e deel

  Op basis van bovenstaande breukdelen lijkt de verdeling van het stemrecht (gevoelsmatig) niet in evenwicht te zijn en lijkt de winkeleigenaar onevenredig veel stemmen te hebben. Om die reden hebben we voorgesteld om het stemrecht aan te passen en in lijn te brengen met de breukdelen. Echter komt de woordvoerder van de winkeleigenaar daar nu tegen in opstand en geeft daarbij als motivatie dat het gebruikelijk en juridisch bepaald/aanbevolen is om bij een VvE waarin zowel woningen als winkels zitten de verdeling altijd 50/50 te houden (onafhankelijk van de verdeling in omvang/aantal winkels vs. appartementen). Dit i.v.m. commercieel belang van de winkeleigenaar, etc.

  Tot nu toe heb ik via een internet nog geen bevestiging kunnen vinden van deze onderbouwing. Wel heb ik teruggevonden dat het normaal is dat de ondersplitsingen een evenredige stem in de hoofdsplitsing hebben(?).

  We zijn als bestuur op zoek naar de meest optimale verdeling van stemmen voor zowel bewoners als de winkeleigenaar.

  Zijn er richtlijnen voor de stemrechtverdeling binnen de hoofdsplitsing in het geval dat er zowel woningen als winkels in 1 complex zijn gevestigd? En betekent het dan dat alle ondersplitsingen bij voorkeur een evenredige stem in de hoofdsplitsing hebben, anders dan hoe het nu in onze splitsingsakte is vastgelegd?

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.