Vergaderen als andere leden niet willen

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #4139
  jhr
  Deelnemer

   Ik zit in een VVE met 2 andere eigenaren. We sparen wel maandelijks, maar er wordt al jaren niet vergaderd. De afgelopen jaren heb ik (penningmeester) vaak het initiatief genomen, maar de buren laten het steeds afweten. Er moet dringend onderhoud gedaan worden en er staat voldoende geld op de rekening. Daarnaast zou ik het beheer graag willen overdragen aan een externe partij. Hoe kan ik er als penningmeester voor zorgen dat er wordt vergaderd, er beslissingen worden genomen en dat er ook daadwerkelijk iets ah onderhoud wordt gedaan?

   Mijn bovenbuurman is voorzitter maar heeft nog nooit iets gedaan voor de VVE. Beneden is onlangs verkocht.

   Kan ik als penningmeester een vergadering organiseren en mag ik – wanneer de andere buren niet op komen dagen – beslissingen nemen? Of moet er altijd een meerderheid aan stemmen zijn?

   #4141
   William
   Deelnemer

    Hoi Jhr,
    Het uitroepen van de/een vergadering is in eerste instantie aan het bestuur. Een VvE dient minimaal één maal per jaar te vergaderen, alleen is er niet echt een ‘strafwerktuig’ aanwezig om besturen daar aan te houden.
    Een vergadering kan ook verzocht worden door de leden, die (afhankelijk van de splitsingsakte) tenminste 10% van de stemmen vertegenwoordigen. Het lijkt dat jij in jouw geval alleen die 10% al haalt. Je zou dan het bestuur (de ingeschreven leden in de KvK) kunnen verzoeken een vergadering uit te roepen, die dan binnen 30 dagen/maand gehouden moet worden. Leeft het bestuur dit niet na, kun je zelf een vergadering uitroepen.
    Dus ja, er is zeker het één en ander mogelijk. Mocht het zo zijn dat jij op de (eerste) vergadering alleen bent, en dus niet het quorum haalt (doorgaans minimaal de helft plus één), kun je (wederom afhankelijk van je splitsingsakte) geen rechtsgeldige besluiten nemen. In dat geval dient er een tweede vergadering te komen, waarin het aantal aanwezige stemmen niet meer uit maakt.

    #4144
    jhr
    Deelnemer

     Bedankt William voor je uitgebreide toelichting. Het punt is dat de 3 eigenaren (ikzelf, boven en beneden) ook het bestuur vormen. Als penningmeester sta ikzelf bij de kvk ingeschreven. Volgens mij samen met de voorzitter en misschien ook de benedenburen als secretaris.
     Maar als ik het goed begrijp mag ik als penningmeester dus ook een vergadering uitroepen en hoeft dit niet perse door de voorzitter te gebeuren.
     Ik zal de splitsingsakte er op naslaan, maar het is goed om te weten dat er mogenlijkheden zijn om actie te ondernemen zelfs als de andere 2 leden niet mee werken.
      
      

     #4145
     William
     Deelnemer

      Moeilijk te zeggen Jhr, een vergadering wordt doorgaans uitgeroepen als het bestuur, en/of de voorzitter van het bestuur dit nodig achten. Sla inderdaad je splitsingsakte er op na.
      Ik zou het echter simpeler oplossen, ga gewoon in gesprek met je buren. Zo moeilijk is het niet om (minimaal) eens per jaar samen te komen, bij iemand thuis onder het genot van een bak koffie, en de formaliteiten van de VvE af te handelen 🙂

      #4146
      jhr
      Deelnemer

       dat zou je denken ja, maar dit is nu al 7 jaar bezig. De VVE is op mijn initiatief opgericht in 2008. De laatste vergadering was in 2010. Steeds als ik met een voorstel kom, loopt het op niks uit.

       #4147
       William
       Deelnemer

        Dan zou ik een poging wagen zelf een vergadering uit te schrijven, als zijnde bestuurslid. Overigens is het uitbesteden van het beheer voor een VvE van 3 appartementen absoluut niet rendabel hoor, de VVE maakt kosten voor (jaarlijkse) werkzaamheden die in een dergelijke VvE nihil zijn en prima zelf gedaan kunnen worden.
         

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.