Verplichting tot boomonderhoud, wat omkappen zou betekenen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #39370
  Yvanka
  Deelnemer

   Hi allen,

   Ik zit met een situatie waarvan ik hoop dat wellicht iemand hier wat inzicht kan geven, of wellicht zelfs in zekere mate herkent.

   Ik ben sinds augustus 2018 eigenaresse van een vakantiewoning op een recreatiepark. Dit betreft eigen grond, dus géén pacht oid. Op mijn grond stonden des tijds van koop al 4 hoge dennenbomen, zo’n 8 tot 9 meter hoog. Deze staan er nog steeds, ik vind ze persoonlijk prachtig.

   Nu heb ik een brief van de VvE ontvangen, dat ik in verplichting wordt gesteld tot het terugsnoeien van de bomen tot maximaal 3 meter. In de vergadering van de VvE in augustus 1998 zou besloten zijn dat bomen op het recreatiepark niet boven de 3 meter uit mogen komen. Redenen hiervoor zouden zijn; risico van omvallen (en dus schade) en het wegnemen van zonlicht uit tuinen rondom de bomen.

   Nu mag het duidelijk zijn dat er al die tijd nooit gehandhaafd / onderhouden is op die 3 meter. Deze dennen zijn niet in de afgelopen 4 jaar dat ik eigenaresse ben ineens boven die 3 meter uitgeschoten. Des tijds waren ze al zeker 7 a 8 meter hoog. Ik heb meerdere deskundigen op ‘boomgebied’ in mijn netwerk die aangeven dat de bomen zeer sterk en gezond zijn. Ook zoekt een stel ransuilen iedere zomer onderdak in deze bomen.

   Deze deskundigen gaven ook aan, dat terugsnoeien tot 3 meter geen optie is. Dit betekent dusdanige schade aan de bomen, dat ze dit niet zullen overleven en dus omgekapt moeten worden.

   Mijn recreatiehuisje staat aan de rand van het vakantiepark. Het enige omliggende huisje wat ‘last’ heeft van schaduw door mijn bomen en in de risicolijn ligt mocht er toch ooit één omvallen, is de recreatiewoning van mijn eigen vader. Deze is gek op de bomen en ervaart ze absoluut niet als hinderlijk.

   Overigens zijn mijn bomen niet de enigen die boven die 3 meter uitkomen (bijna alle bomen op het park gaan daar overheen), maar ik ben tot heden wel de enige die een brief heeft ontvangen.. Maar dat terzijde.

   Nu vraag ik mij af: kan ik verplicht worden tot het terugsnoeien van mijn dennenbomen tot 3 meter (wat volgens deskundigen dus de dood van de bomen betekent, dus moeten ze omgekapt worden) op basis van een besluit wat 25 jaar geleden genomen is? Terwijl in die 25 jaar niet gehandhaafd is op dit besluit, noch onderhoud gepleegd is om dit besluit te handhaven?

   Mocht iemand mij iets kunnen vertellen, zou dat fantastisch zijn. Uiteraard ga ik ook informatie inwinnen bij de gemeente etc. Maar ik vroeg mij met name af, of een VvE dit kan verplichten. Na 25 jaar vraag ik mij toch af of zo’n besluit niet ‘verjaard’ is.

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.