Versie modelreglement

Tags: 

 • Dit onderwerp bevat 10 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op april 4, 20179:25 pm door .
11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #4845
  Theo
  Deelnemer

   In de splistingsakte is gebruikt gemaakt van het MR1992. Momenteel is echter MR2006 de geldende standaard. Een belangrijke wijziging betreft hoe om te gaan met volmachten aan het bestuur. Is de nieuwere MR automatich van toepassing of blijft de MR die gebruikt is bij opstellen van splitsingsakte van toepassing?

   wordt. Bij een aanpassing van de splitsingsakte dan ook automatisch de laatste versie van MR van toepassing?

   wie heeft hier kennis/ ervaring mee?

   #4846
   Bob
   Deelnemer

    Hi Theo,
    De Akte van Splitsing behoudt binnen de eigen VvE altijd geldigheid, totdat de Akte zelf wordt gewijzigd (en dat wijzigen is heel moeilijk/ingewikkeld). Het “oude” MR blijft bij jouw eigen VvE dus onverkort van kracht.
    Slechts een wet (BW) kan de bestaande Akte (inclusief het daarin van kracht verklaarde MR) “overrulen”, een nieuwer MR kan dat nooit!
    Vriendelijke groet, Bob

    #4847
    Theo
    Deelnemer

     Bob,  dank voor snelle en heldere reactie.
     groet, theo
      

     #4902
     Theo
     Deelnemer

      Ik hoorde dat er een nieuw MR onderhanden is (vervanger MR2006). Eerdere verwachting was dat deze eind 2016 beschikbaar zou zijn. Weet iemand of die er ook komt, wanneer komt die beschikbaar en is er al een overzicht van de verschillen met vorige versie?

      #4903
      Carla
      Deelnemer

       Beste Theo,
       Geen idee wanneer een nieuw M.R. haar intrede zal doen. Om misverstanden te voorkomen…..een nieuw Modelreglement is nooit een vervanger van een voorgaand M.R.
       Met vriendelijke groet,
       Carla.

       #4904
       Theo
       Deelnemer

        Acarla, bedankt voor snelle reactie. Als VvE willen we zo wie zo naar een nieuw MR (tbv verdeling alg kosten) en juist dat schijnt te veranderen. Als er snel nieuw MR komt, kan het de moeite zijn even te wachten. Of is het juridisch mogelijk iets op te nemen in de trant van “laaste versie van MR is van toepassing”?

        #4905
        Roel
        Sleutelbeheerder

         Beste Theo,
         Ik begrijp je onderliggend argument.
         Zelf heb ik geen zicht op wat er in een nieuw M.R. inhoudelijk gaat veranderen.
         Mijn advies is daar op te wachten, zodat je een goed beeld krijgt van de eventuele wijziging t.o.v. het M.R. 1992.
         Ik denk dat het juridisch niet mogelijk is te gaan verwijzen naar….!
         Wanneer je tot de conclusie komt dat hetgeen wat veranderd je te pas komt, dan pas kan je die regel laten veranderen en van toepassing laten verklaren in je Splitsingsakte.
         In een Splitsingsakte, kan e.e.a. worden toegesneden op de situatie, ter plekke en zoals gewenst. ( overigens een vrij kostbare actie , waarbij je niet persé hoeft te wachten op een nog te verschijnen nieuw M.R.
         Succes en een vriendelijke groet,
         Carla.
          

         Ik weet niet alles, maar daar weet ik dan wel alles van...

         #4909
         Bob
         Deelnemer

          Hi Theo,
          Aan het nieuwe MR wordt al heel erg lang gewerkt. Naar mijn idee zal de commissie/KNB in het nieuwe MR ook de “Wet Verbetering Functioneren VvE’s” willen meenemen, zodat het nieuwste MR geheel in dekking zal zijn met de laatste wetgeving. Bedoelde wet ligt nu in de Eerste Kamer voor. Mogelijk per 1 januari 2018 van kracht.
          Het is niet mogelijk om in een AvS een nog niet bestaand toekomstig MR op te nemen. Een “onbekende grootheid” opnemen in een AvS staat haaks op de rechtszekerheid van de (toekomstige) appartementsgerechtigden. Dat zal dus nimmer gebeuren (juridisch gezien onmogelijk).
          Vraag: Wat bedoel je precies met “een nieuw MR (tbv verdeling alg kosten) en juist dat schijnt te veranderen”? Wat zou er naar jouw idee wijzigen in het nieuwe MR?
          Vriendelijke groet, Bob.

          #4921
          Theo
          Deelnemer

           Bob, ik heb het iets te summier beschreven. Wij hebben een discussie over de verdeling van alg kosten maar willen ook, naast MJOP, investeren in verduurzaming. De juridische borging willen we in aanpassing van de splisingsakte en dan gelijk de laatse versie van MR gebruiken. En als het even kan ook de belangrijkste elementen uit de beoogde wet.
           Het nieuwe reglement zal uiteraard op de eerste plaats inzoomen op de eveneens in 2016 door te voeren wetswijziging (verplichte vulling van het reservefonds, normen voor het MJOP en regels voor het aantrekken van financiering voor groot onderhoud en verduurzaming)
           Daarnaast is het de bedoeling om in het reglement het systeem zodanig te wijzigen, dat beter dan voorheen duidelijk is, dat het exclusieve gebruik van een privé gedeelte of het gezamenlijke gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten geheel los staat van de vraag voor wiens rekening de kosten van onderhoud etc van (de delen van) het gebouw zijn. Daarom zullen de zogenaamde gebruiks- en kostenbepalingen beter worden gegroepeerd
           We kijken dus ook naar  Art 57 van het MR 2006 in bijlage en een mooi overzicht van de transponeren van MR 1992 naar MR 2006.
           ik kreeg het idee dat de nieuwe MR hiernog verder zaken ging aanscherpen maar heb de concept MR 2018? Nog nergens gezien en erop na kunnen lezen.
            

           #4923
           Bob
           Deelnemer

            Hi Theo,
            Dank, helemaal begrepen.
            De tweede alinea uit jouw post hierboven werd bijna anderhalf jaar geleden gepubliceerd. Sindsdien heeft zowel de nieuwe wet, alsook de KNB alleen maar vertraging opgelopen. De laatste schatting die ik zag voor het nieuwe MR was eind 2017 begin 2018. Naar mijn idee komt het nieuwe MR dus direct achter de nieuwe wetgeving aan.
            Als jullie de tijd hebben zou ik adviseren om de nieuwe wet en het nieuwe MR even af te wachten. Dan kunnen jullie naar verwachting begin 2018 geheel up to date van start.
            Ik denk dat de buitenwereld geen concept zal zien van het nieuwe MR, maar slechts het eindresultaat.  🙂
            Vriendelijke groet, Bob.

            #4924
            Bob
            Deelnemer

             P.S. De referentie aan artikel 57 van MR 2006 begrijp ik niet echt.

            11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.