Vervangen van kozijnen – problemen meerderheids VVE lid

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • #35397
  Geertjes
  Deelnemer

   Beste allemaal,

   Zit met de volgende situatie en zou graag jullie advies inwinnen.

   – heb vorig jaar een appartementsrecht gekocht in VVE waarbij 1 eigenaar meerderheid heeft (en de bestuurder is van VVE). Er zijn daarnaast nog 2 andere eigenaren waaronder ikzelf.

   – Bij VVE vergadering heb ik verzocht mijn kozijnen te vervangen (glas kapot, deplorabele staat, afgetimmerd met hout – eigenlijk zeer slecht tot niet bewoonbaar). Tijdens VVE vergadering is dit verzoek om te vervangen goedgekeurd, maar omdat er vergunning nodig is, is tijdens VVE vergadering besloten deze vanuit de vereniging aan te vragen. Andere leden hadden ook interesse om kozijnen te vervangen. Tot zover prima.

   – Zag later in de VVE notulen staan dat er besluit genomen is om gezamenlijk de ramen te vervangen. Dit is dus niet in lijn met het verzoek wat ik op de vergadering gedaan heb (namelijk het zelf mogen vervangen van de kozijnen waarbij besloten is om de omgevingsvergunning gezamenlijk opgepakt wordt). Er is nog geen nieuwe vergadering geweest waar ik dit heb kunnen opbrengen, maar verwacht dat dit door meerderheids VVE lid ontkent wordt (ik kan het niet bewijzen, is mondeling gegaan).

   – Omgevingsvergunning is verkregen, offerte traject is daarna uitbesteed aan de vertrouweling van VVE bestuurder / meerderheidsVVE lid. Nu sinds verkrijging vergunning 5 maanden verder maar komt geen enkele actie (ook nog geen offertes ontvangen). Op mails wordt niet tot zeer slecht gereageerd. Meerderheidseigenaar dicteert zonder overleg in VVE en geeft aan dat ikzelf maar een tijdelijke voorziening moet treffen zodat ik in mijn appartement kan wonen. Totaal geen begrip voor de situatie (haar eigen kozijnen zijn nog wel goed, dus geen haast).

   – Nu ben ik er aardig klaar mee. Bestuurder maakt in mijn ogen misbruik van haar meerderheidsaandeel in de VVE en traineert de boel. Heb daarom zelf offertes opgevraagd en aangegeven aan de VVE om deze te delen. Tevens aangegeven dat ik geen vertrouwen meer heb dat de VVE dit spoedig oppakt. Haar reactie was dat er in de komende maanden wel een vergadering gepland zal worden om dit te bespreken.

   Ben nu voornemens om de kozijnen / ramen zelf zsm te laten vervangen zodat het huis weer tocht en regen dicht is (en ik geen dichtgespijkerde ramen meer heb) – vertrouw er absoluut niet op dat dit anders op korte termijn (<2 maanden) geregeld wordt. Zal alles verder ook zelf betalen.

   Hoewel het volstrekt onredelijk zou zijn, ben ik benieuwd of de VVE mij straks kan gaan verplichten bij te dragen in het vervangen van de overige kozijnen van andere bouwlagen (zonder dat ze nu bijdragen aan het vervangen van mijn kozijnen), of dat ze mij zullen verplichten de ramen weer dicht te timmeren (huidige situatie). Sinds moment vragen toestemming voor vervangen van kozijnen op eigen kosten in VVE vergadering tot nu is c. 9 maanden verstreken.

   Wat zou jullie advies zijn in dit geval?

   Bedankt alvast!

   #35401
   Bob
   Deelnemer

    De eerste vraag is of de te vervangen kozijnen en het glas daarin gezamenlijke eigendommen zijn of niet.
    Dit kan je uitzoeken door de AvS op te vragen. Daar vind je het antwoord.

    #35414
    Bob
    Deelnemer

     Overigens geeft de VVE-bestuurder aan dat ik tijdelijke maatregelen maar op eigen kosten moet organiseren (maar deze retoriek volgend zou dit zou dan toch ook door de VVE gedaan moeten worden?)

     Correct, de VvE heeft ‘m!

     #35404
     Geertjes
     Deelnemer

      Beste Bob,

      Deze zijn gezamenlijk eigendom. Zou de eerste stap zijn om een vergadering uit te schrijven en een besluit te vragen een offerte te kiezen – en als dit er niet komt om vervolgens een vervangende machtiging te regelen bij de kantonrechter zodat ik dit alsnog zelf in orde kan maken?

      groeten

      #35406
      Bob
      Deelnemer

       Naar mijn idee is het plaatje van de actuele toestand nog niet helemaal helder.

       Zag later in de VVE notulen staan dat er besluit genomen is om gezamenlijk de ramen te vervangen.

       Even uitgaand van de idee dat dit besluit niet nietig is of zal blijken, is een beroep op vernietigbaarheid wegens tijdverloop niet meer mogelijk. Vervanging dus VvE-breed.

       Heb daarom zelf offertes opgevraagd en aangegeven aan de VVE om deze te delen.

       Heb je offertes voor alleen jouw appartement, of voor de totale vervanging van alle gemeenschappelijke kozijnen en het glas daarin?

       #35408
       Bob
       Deelnemer

        Ben nu voornemens om de kozijnen / ramen zelf zsm te laten vervangen

        Het is zonder toestemming van de vergadering niet zomaar toegestaan gemeenschappelijke delen en zaken te vervangen.

        Hoewel het volstrekt onredelijk zou zijn, ben ik benieuwd of de VVE mij straks kan gaan verplichten bij te dragen in het vervangen van de overige kozijnen van andere bouwlagen (zonder dat ze nu bijdragen aan het vervangen van mijn kozijnen)

        Dat lijkt me zeer waarschijnlijk. Vervanging conform genomen vergaderbesluit en daarna kostenverdeling conform AvS. Daar kom je niet onderuit.

        #35410
        Geertjes
        Deelnemer

         Vind het uiteraard prima om dat te volgen maar i.c. is (i) het genomen besluit niet goed gedocumenteerd want ik heb wel degelijk toestemming gekregen het zelf te doen (ook al is daar nu op teruggekomen) en (ii) traineert de VVE bestuurder-eigenaar dusdanig door geen helemaal actie te ondernemen. Wat kan ik hieraan doen? Is de enige stap dan nog om een vervangende machtiging te vragen bij de kantonrechter?

         Toegevoegd: Overigens geeft de VVE-bestuurder aan dat ik tijdelijke maatregelen maar op eigen kosten moet organiseren (maar deze retoriek volgend zou dit zou dan toch ook door de VVE gedaan moeten worden?) Zit er zeer sterk aan te denken om maar een advocaat in te schakelen.

         #35412
         Bob
         Deelnemer

          Heb je een rechtsbijstandverzekering dan is het via die route vanzelfsprekend voordeliger dan met een door jou betaalde advocaat. Maar kwaad kan het niet.

          Kan je aangeven van wanneer de AvS is, en welk MR van toepassing is?

          Hoe is de stemverhouding tussen de 3 eigenaars?

          #35416
          Bob
          Deelnemer

           Overigens geeft de VVE-bestuurder aan dat ik tijdelijke maatregelen maar op eigen kosten moet organiseren (maar deze retoriek volgend zou dit zou dan toch ook door de VVE gedaan moeten worden?)

           Correct, de VvE heeft ‘m!

          9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.