Voorwaarden voor airco’s en de splitsingsakte

  • Dit onderwerp bevat 7 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juni 7, 20191:59 pm door .
8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
  • Auteur
    Berichten
  • #10325
    Anoniem
    Deelnemer

      Beste lezers,

      Ik ben samen met 2 andere bewoners bezig om voorwaarden op te stellen om airco’s te mogen plaatsen in ons appartementen complex. Dit willen we opnemen in het huishoudelijk reglement nadat de ALV dit heeft goedgekeurd. We zitten echter met een artikel in onze Splitsingsakte (model reglement 2006) waar wij niet echt weten hoe we hier mee om moeten gaan. Het gaat om het volgende artikel dat is opgenomen onder GEBRUIK, BEHEER EN ONDERHOUD VAN DE PRIVÉGEDEELTEN:
      Bij plaatsing of gebruik van installaties dient een zodanige geluidsbescherming
      te worden aangebracht dat een geluidsniveau van maximaal dertig decibel (30 db) resteert.

      Als een airco hieronder zou vallen, waar zouden we dan van uit moeten gaan: is de norm 30 db binnen een privé gedeelte? En wat zou dan gelden voor de buitenunit van de airco?

      We zitten niet te wachten om een wijziging van de splitsingsakte, maar zoals ik het inschat kunnen we hier niet onderuit komen.

      Wat zouden we hiermee moeten doen?

      #10326
      Carla
      Deelnemer

        Een lastige toevoeging in de Splisingsakte. Max. 30 dB ? Terwijl, via waarneming , van het gehoorinstituut 30 dB wordt waargenomen door het geluid te meten in een bibliotheek, waar het over het algemeen erg stil is. Een vaatwasser produceert al gauw zo’n 50 dB, evenals een elektrische tandenborstel. 😉
        Met betrekking tot een airco kom je zeker hoger dan 30 dB. Voor een buitenunit is een nieuwe maatregel in de maak ( overheid) deze mag straks niet boven de 40 dB uitkomen.
        Er zijn inmiddels wel airco’s die fluisterstil zijn.
        Tip: informeer in je eigen gemeente of er een omgevingsvergunning nodig is. Zodra er een buitenunit wordt geplaatst b.v. op het dak, is er al snel sprake van ‘volume vermeerdering’, wat een reden zou kunnen zijn dat een vergunning verplicht is.
        Ik weet dat een Splitsingsakte ‘heilig’ is maar in hoeverre de toevoeging overeind gehouden kan worden ( op welke grond in de wetgeving? ) vraag ik mij af.
        Met vriendelijke groet,

        #10332
        Rene
        Deelnemer

          Zoals Carla al aangeeft, 30dB lijkt mij waanzin. Een willekeurige CV installatie van valliant doet 45/46dB. En dat zijn toch echt geen lawaaimachines.

          #10335
          Carla
          Deelnemer

            Carla en Rene, bedankt voor jullie reacties.
            Waar die grens van 30db vandaan komt heb ik onderzoek naar gedaan. En mijn vermoeden is dat het afkomstig is van een artikel in het Bouwbesluit van 2003, artikel 3.7:
            Een toilet met waterspoeling, een kraan, een mechanisch ventilatiesysteem, een warmwatertoestel, een installatie voor het verhogen van waterdruk of een lift van een gebruiksfunctie
            veroorzaakt in een verblijfsgebied van een gebruiksfunctie op een aangrenzend perceel een volgens NEN 5077 bepaald karakteristiek geluidsniveau van ten hoogste 30 dB(A). Dit geldt niet voor een op een aangrenzend perceel gelegen lichte industriefunctie of een
            overige gebruiksfunctie.

            Oftewel de norm zou dus gelden voor het aangrenzend perceel. Dus het artikel in de Splitsingsakte is naar mijn mening helemaal te kort door de bocht opgenomen.
            Dus rest ons denk ik 3 alternatieven:
            1. We laten de voorwaarden voor plaatsing van airco’s goedkeuren door de ALV, zonder daar de splitsingsakte te noemen. En dan afwachten of iemand dit gaat aanvechten, met in het achterhoofd zoals Carla al heeft aangegeven, dat dit artikel niet houdbaar is volgens enige wetgeving.
            2. We gaan eerst het proces in van aanpassen van de splitsingsakte om daarna de voorwaarden van de airco’s te kunnen vaststellen.
            3. We laten eerst de voorwaarden voor plaatsing van airco’s goedkeuren door de ALV omdat bewoners hierop wachten, met daarbij de randvoorwaarde dat het artikel in de splitsingsakte zal worden aangepast.
            Ik ga voor alternatief 3. Wat vinden jullie?

            #10338
            Carla
            Deelnemer

              Beste Ave Maria,
              Ik denk dat je onderzoek, met de uitkomst zoals je hebt omschreven uit het bouwbesluit van 2003, juist is.
              Tegelijk ben ik van mening, voor wat deze waard moge zijn, dat het vermelden van art3.7 in jullie Splitsingsakte niet aangewend mag/kan worden voor het al of niet goedkeuren om een airco te plaatsen.
              Wellicht is het in verband met de wens een airco te plaatsen dat je ook even naar art.3.9 en 3.10 kijkt. m.n. art 3.9 verwijst naar het bevoegd gezag ( gemeente ) die toeziet op een omgevingsvergunning, waar ik je al eerder naar verwees, waarbij de norm 10dB hoger kan gelden. Dan zitten we, voor zover ik het goed begrepen heb, precies op die 40dB waarover de overheid al geoordeeld heeft n.a.v. Kamervragen.
              https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2003/hfd3/afd3-2
              Je gedachte te opteren voor alternatief 3, deel ik, vooralsnog niet. Die randvoorwaarde de splitsingsakte te wijzigen, is een hele kostbare geschiedenis. En wellicht helemaal niet nodig wanneer je gaat informeren naar de gemeentelijke omgevingsvergunning.
              Dan kan je vervolgens uitleggen aan de leden hoe de vork aan de steel zit. Opteer dan alternatief 1 met, ja, ook het noemen van hetgeen in de Splitsingsakte staat. Laat het maar duidelijk worden welke rol dat art.3.7 speelt in het geheel. Met een omgevingsvergunning op zak, heb je de juiste voorwaarden in beeld.
              Met vriendelijke groet, Carla

              #10352
              RonaldL
              Deelnemer

                Beste Ave Maria,
                Je schreef:
                “GEBRUIK, BEHEER EN ONDERHOUD VAN DE PRIVÉGEDEELTEN:
                Bij plaatsing of gebruik van installaties dient een zodanige geluidsbescherming te worden aangebracht dat een geluidsniveau van maximaal dertig decibel (30 db) resteert.”
                De 30 dB slaat dus op installaties in het privegedeelte. Dat slaat dus niet op buiten units van airco’s, want die hangen aan of staan op gemeenschappelijke gedeelten.
                Uw artikel bepaalt dat een installatie (misschien dus ook wel de stereo-toren) dusdanig geisoleerd opgesteld moet worden dat slechts 30 dB resteert. Stel u meet het geluidsniveau op 1 meter afstand van de bron en u meet 36 dB. Dan meet je vervolgens op 2 meter afstand en dan meet je 30 dB! Klaar.
                Geen enkele geluidstechnicus kan iets met het gestelde artikel daar technische informatie mist en dus geen eenduidige interpretatie mogelijk is.
                Maar misschien is het geciteerde artikel slechts een deel van de volledige tekst?

                #10354
                Anoniem
                Deelnemer

                  Carla bedankt weer voor je reactie. We gaan je adviezen bespreken met het bestuur.
                  RonaldL bedankt, het is de volledige tekst van het artikel in de splitsingsakte, dus daar waren we ons al van bewust dat het meten van die norm zonder verdere uitleg onmogelijk wordt.

                  #10356
                  Carla
                  Deelnemer

                    Graag gedaan @ Ave Maria. Wens je een vruchtbare voortzetting in je ‘werk’ voor de VvE.
                    Met vriendelijke groet, Carla

                  8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
                  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.