Voorzitter

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #3365
  BastionOrange
  Deelnemer

   Wij zijn een jong VVE bestuur; tradioneel gestart als voorzitter, secretaris en penningmeester; de voorzitter gaat ons verlaten; moeten we een voorzitter hebben ?of kunnen we het bestuur herindelen met een penningmeester, secretaris en beheerder technische zaken? In ieder geval wel oneven aantal.en dan verder werken met een “dag voorzitter” voor het voorzitten van de ALV?

   graag uw reactie

   #3368
   Bob
   Deelnemer

    Hi BO,
    Het korte antwoord is, JA. Je kunt verder met een “dagvoorzitter”.
    Een “Voorzitter van de Vergadering” (verder VvdV; het orgaan) wordt door de vergadering separaat benoemd. Die VvdV zit de vergaderingen voor (dus niet het bestuur). De VvdV mag (onder voorwaarden) deel uitmaken van het bestuur, maar dat is géén moeten.
    Een bestuur wordt separaat door de vergadering benoemd. Zij kiezen zelf een taakverdeling, die ook alleen maar binnen het bestuur betekenis kent/heeft. Het is de voorzitter van het bestuur die de bestuursvergaderingen voorzit.
    Wanneer géén separate VvdV door de vergadering is benoemd, voorziet de vergadering zelf in haar leiding (kiest een voorzitter die de vergadering leidt).
    Kortom, gewoon doorgaan. Overweeg verder om een VvdV te benoemen.
    Vriendelijke groet, Bob

    #3373
    Nederlandvve.nl
    Sleutelbeheerder

     Bastion Orange,
     Ik zou je adviseren om eerst goed kennis te nemen van de inhoud van het bij jullie geldende Modelreglement.
     Een, door de VvE benoemde voorzitter van de vergadering, heeft in bepaalde kwesties méér te doen dan alleen het in goede banen leiden van een vergadering.
     Zelf ben ik geen voorstander van het benoemen van een ‘dagvoorzitter’. Tenzij door bijzondere omstandigheden, als belet en ontsteltenis van alle bestuursleden. Of wanneer er helemaal geen bestuur meer is.
     Lees ook eens art. 5:133 van het BW.
     Met vriendelijke groet,
     Carla.
      
      

     #3377
     Bob
     Deelnemer

      Hi Carla,
      Waar je stelt “Tenzij door bijzondere omstandigheden, als belet en ontsteltenis van alle bestuursleden.” zou BO kunnen lezen dat ieder bestuurslid als zodanig automatisch op zijn/haar beurt de vergadering mag of zou moeten voorzitten. De bestuursleden hebben géén voorrang boven de andere VvE-leden v.w.b. het voorzitten van de vergaderingen.
      Niet het bestuur zit de vergaderingen voor, maar (alleen) de benoemde voorzitter van de vergadering (VvdV, het orgaan). Bij belet of ontstentenis van de VvdV voorziet de vergadering zelf in haar leiding, en dat is niet per definitie en/of vooraf bepaald een bestuurslid.
      De VvE en (al) haar “Voorzitters”.
      Vriendelijke groet, Bob

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.