vraag tbv het afwijken reservefonds

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #37783
  RubenB78
  Deelnemer

   Hallo allemaal,

   Ik zit in een lastige situatie waarbij we als VVE in het verleden afgesproken hebben af te wijken van het wettelijk minimum voor het reservefonds (0,5% herbouwwaarde). We sparen met 3 eigenaren zeer weinig (veel onderhoud in het verleden gedaan), we betalen gezamenlijk de rekening en opstal. Nu lijkt een buurman die 2/3 van het totale stemrecht heeft erg lastig te zijn, en zijn stemrecht alsnog willen toepasen, maar hij betaald hier niet voor (rechten / plichten)

   Nu vond ik op de site van vereniging eigenhuis het volgende:

   Uitzonderingen reservefonds
   Om te voorkomen dat verhuurders en kleinere VvE’s onnodig worden belast, mag in twee gevallen van het verplicht sparen in een reservefonds worden afgeweken:

   als de appartementseigenaren akkoord gaan met een bankgarantie. Met een bankgarantie kan een VvE de bijdragen gestort krijgen van de bank. De bank verhaalt het bedrag vervolgens op de eigenaren.
   als viervijfde (80 %) van de appartementseigenaren afziet van storten in het reservefonds. Zij moeten het onderhoud dan per keer betalen. Dit komt vooral voor bij kleine VvE’s.

   Mijn vraag:

   Hoe moet ik 80% van de appartementeigenaren juridisch lezen? Betekend dit 80% van het stemrecht, of 80% van het aantal eigenaren?

   Aanvullende vraag; kan ik ten alle tijden een dergelijk besluit opnieuw inbrengen tot een nieuwe stemming, zonder dat een meerderheid daar over wil stemmen?

   #37785
   monaster
   Deelnemer

    Kijk ook eens in jullie Splitsingsakte.
    Normaal zou dat 80% van de uit te brengen stemmen op een vergadering waar 80% van de eigenaren aanwezig zijn.
    Je kan je voorstel iedere ALV inbrengen.
    Eenvoudiger lijkt me om toch om met de eigenaar die “dwars ligt” eens te gaan praten en vragen waar de problemen liggen.

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.