VvE kan geld moeilijker kwijt

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #10771
  Rob
  Deelnemer

   “Het wordt vooral voor grotere verenigingen van eigenaren (VvE) steeds lastiger om voldoende banken bereid te vinden om daar het geld voor de verplichte meerjarenonderhoudsbegroting te stallen….”

   Zo blijkt uit dit artikel op Vastgoedmarkt.nl

   Citaat: “… Hierbij kan opgemerkt worden dat maar een beperkt aantal VvE’s met dit knelpunt geconfronteerd worden, veel VvE’s zijn gering van omvang en beschikken derhalve niet over veel spaarmiddelen. Ook worden de middelen van grotere VvE’s veelal op een middellange termijn al aangesproken waardoor het risico afneemt.”

   Ik weet zo net nog niet of het maar om een beperkt aantal gaat.
   Wanneer de VvE al uit ca. 20 appartementen zal bestaan en de VvE op een goede manier bezig is het reservefonds te vullen om op termijn de juiste bedragen in kas te hebben zal je al redelijk snel in de grote bedragen terecht komen naar mijn idee.

    

   #10775
   mvanw
   Deelnemer

    Gaat inderdaad hard als je al een aantal jaar voor bijvoorbeeld het dak aan het sparen bent. Onze VvE heeft nu reeds de 5e spaarrekening geopend om binnen het garant stelsel te blijven vallen. Word dus een probleem als er geen banken meer zijn die het willen stallen, want boven de €100.000,- ben je het kwijt bij omvallen, en de VvE gaat straks ook nog dik betalen bij negatieve rente…
    Gaat lekker zo….

    #10776
    Rene
    Deelnemer

     5e rekening is nog te doen. Wij zitten met 120 appartementen en 30 garages dus een groot aantal banken nodig, waarbij niet elke bank met een vergunning ook VVE’s accepteert.
     Voor de lijst met banken zie https://www.dnb.nl/toezichtprofessioneel/openbaar-register/WFTDG/index.jsp?&page=2#overzicht
     Dat zijn er dus nog aardig wat. Maar pas dus op voor banken die onder verschillende handelsnamen werken onder dezelfde vergunning. Alle handelsnamen samen zijn maar tot 100.000 gedekt onder ‘t depositogarantiestelsel.
     Maar omvallen is nu (nog) geen actueel onderwerp. Wat nu speelt is dat niet iedereen op het geld van VVE’s zit te wachten en zo wel daar, zoals mvanw aangeeft, negatieve rente op moet gaan betalen.
     Wat wij als VVE aan het doen zijn, is onderhoud naar voren trekken. Waardoor de reserve, maar ook de benodigde reservering af neemt.

     #10777
     kv66
     Deelnemer

      Ben ook op zoek naar een losse spaarrekening voor onze VvE.
      Zie niet zoveel banken/instellingen die dit aanbieden. Een aantal (de meeste?) eisen ook een betaalrekening, waaraan de spaarrekening dan wordt gekoppeld.
      Dat is gelijk aan wat we nu (Rabo) hebben en kost geld voor de betaalrekening.
      Het rijtje van DNB geeft ook op vermogen beheer toegespitste banken, die denk ik niet zitten te wachten op een VvE die in feite alleen maar het geld wil stallen en er niet mee wil beleggen oid.
      Een aantal biedt helemaal geen zakelijke spaarrekening aan. En hoewel de buitenlandse banken een NL vergunning hebben, met depositiegarantie, heb ik een zekere weerstand om daar een rekening te openen.
      Ik ben dus benieuwd bij welke banken de VvE van @Rene dan de spaarrekeningen heeft lopen en zijn dat dan losse spaarrekeningen.

      #10778
      Gerard
      Deelnemer

       De losse spaarrekening is bij ons ondergebracht bij de ASN Bank. In tegenstelling tot wat bij andere banken kennelijk wel gebruikelijk is, is het bij deze bank niet mogelijk om een betaalrekening voor de VVE te openen. ASN Bank is wel een onderdeel van de SNS Bank waardoor het deposito garantiestelsel voor het totale concern geldt.

       #10780
       Rob
       Deelnemer

        Ah, wat lees ik nu, banken moeten meer geld reserveren voor tegenvallers met hypotheken.
        Je zou denken dat al die liggende gelden van de VvE dan van harte welkom zijn 😉
         

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.