VVE opdelen in kleinere VVE's

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #690
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Is het mogelijk om een grote VVE op te splitsen in kleinere VVE’s?

  #693
  Colin
  Deelnemer

  Dat hangt van veel factoren af. Als de huidige appartementsrechten allemaal onderdeel zijn van een complex dat in fysieke zin als één geheel is te beschouwen, dan zullen er altijd onderdelen van het gebouw zijn waarvoor een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid geldt. Splitsing in verschillende entiteiten die juridisch en organisatorisch los van elkaar staan, is dan niet mogelijk.
  Wat je in de praktijk vaak tegenkomt bij grote VvE’s, is dat er reeds sprake is van een structuur met een hoofd-VvE en daaronder een aantal sub-VvE’s. Bijvoorbeeld een sub-VvE appartementen, een sub-VvE winkels/bedrijfsruimten en een sub-VvE parkeerplaatsen. Reden daarvoor is dat de verschillende appartementsrechten onderling zo verschillend zijn en dus de belangen van de eigenaren ook, dat je niet kunt volstaan met 1 VvE en 1 splitsingsakte met 1 algemene verdeelsleutel voor de kosten. Elke sub-VvE heeft dus zijn eigen bestuur en zijn eigen kostenverdeling. Daarnaast heeft elke sub-VvE een bestuurslid afgevaardigd in het bestuur van de hoofd-VvE en doet elke sub-VvE een financiële afdracht aan de hoofd-VvE voor de weinige onderdelen die nog wel gemeenschappelijk zijn.
  In je vraagstelling geef je verder geen achtergrondinformatie over wat je wil bereiken met een splitsing. Hoe dan ook zul je een beroep moeten doen op een in appartementsrecht gespecialiseerde notaris en andere deskundigen, omdat er nieuwe splitsingsakten en -tekeningen moeten worden opgesteld. Dit is een buitengewoon langdurig en kostbaar traject, omdat de notaris van alle individuele eigenaren en hypotheekverstrekkers formeel toestemming moet ontvangen. Ik schat in dat dit in jouw geval geen begaanbare weg is, zeker niet als het doel is om 2 aparte VvE’s op te richten zonder onderlinge relatie met elkaar. Uit het feit dat in de huidige situatie sprake is van 1 VvE trek ik namelijk de conclusie dat alle appartementsrechten hoe dan ook een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ergens voor dragen.

  #12482
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Hi
  Wij zitten in een VvE met 14 appartementen bestaande uit 2x 4 appartementen (Begane grond, 1e,2e en 3e verdieping) en 2 x 3 appartementen (huis, 1e en 2e). 4 appartementen zijn particulier en 10 zijn van een woningbouwcorporatie die het sociaal verhuurt. Zij hebben dus de meerderheid en daarmee macht in de VvE. Nu is het zo dat in ons verticale pand 2 huurders zitten en 2 particulieren. Zou je de grote vve dan kunnen opsplitsen en van die 4 appartementen een aparte vve kunnen maken? We delen immers alleen met deze appartementen het dak en de hal/trap. Dus wat betreft een logischere vve dan dat we een vve delen met appartementen 2 deuren verder. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

  #12483
  monaster
  Deelnemer

  Het antwoord kun je lezen in de reactie van 5 jaar geleden die je ongetwijfeld ook hebt gelezen.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.