Wat hoort bij dak en wat bij gevel

 • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op mei 19, 20157:43 am door .
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #776
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

   in onze splitsingsakte staat dat de kosten van onderhoud van de voor- en achtergevel gescheiden worden gedragen. De kosten van het dak worden gezamenlijk gedragen – Nu mijn vraag is: Waar stopt de gevel en begint het dak precies? Hoort de kroonlijst, de geprofileerde of versierde lijst aan de bovenzijde van een muur of onderzijde van een dak, bij het dak of bij de gevel?

   #777
   Colin
   Deelnemer

    Artikel 10 van het MR 1992 luidt: “indien er twijfel bestaat of een gedeelte van het gebouw of een zaak al dan niet tot de gemeenschappelijke gedeelten en/of de gemeenschappelijke zaken behoort, wordt hierover beslist door de vergadering.
    Persoonlijk ben ik geneigd een kroonlijst tot de gevel te rekenen, vergelijkbaar met de lijst om een schilderij en functioneel bepalend voor het aangezicht van het gebouw zoals de rest van de gevel dat ook is.
    Ik zie het niet als een onderdeel van het dak. Wat is de functie van een dak? Dat de bewoners een warm en droog onderkomen hebben. Draagt een decoratieve kroonlijst bij aan die functie? Ik denk het niet.
    Maar goed, dit is slechts mijn redenering, op basis van boerenverstand. Ik ben geen bouwkundige.

    #778
    Letizia
    Deelnemer

     Okay dank je wel, de Artikel 10 van het MR brengt me al iets verder, misschien moet ik dan toch een bouwkundige vragen om mij daarover precies een antwoord te kunnen geven.

     #779
     Rob
     Deelnemer

      Persoonlijk vind ik het al vreemd dat de voor- en achtergevel niet onder de gezamenlijke zaken vallen.
      Dat zijn bij uitstek de zaken die er naar mijn mening juist wel bij zouden moeten horen.
      Ik vraag me af wat de bedoeling kan zijn om één en ander op deze manier te regelen.

      #780
      Colin
      Deelnemer

       Op zich is het inderdaad vreemd dat de gevel als geheel geen gemeenschappelijke zaak is. Bij een vrijstaand appartementengebouw vormen de voor-, achter- en zijgevels een integraal geheel, dat bij groot onderhoud dus ook integraal wordt aangepakt.
       Het complex van de topic opener heeft waarschijnlijk geen zijgevels, maar alleen een voor- en een achterkant. De insteek zal geweest zijn dat de appartementen aan de achterzijde verantwoordelijk zijn voor de achtergevel en de appartementen aan de voorkant verantwoordelijk zijn voor de voorgevel. Mogelijk dat het pand bouwkundig zodanig is ingedeeld dat je in zekere zin kunt spreken van 2 gescheiden complexen (eigen ingang e.d.) die alleen een dak met elkaar delen. Zo geredeneerd kan ik me iets voorstellen bij de splitsingsakte.

       #808
       Letizia
       Deelnemer

        Als ik nu ook nog vertel dat het hier gaat om een dubbel herenhuis en ook om een hoekhuis gaat, dus met voor-, achter- en zijgevel is die afwijking misschien nog veel vreemder.
        Benedenhuis heeft 2 verdiepingen met voordeur en grote serre en tuin aan de achterkant. Bovenhuis heeft ook 2 verdiepingen, waarbij de bovenste verdieping zich in het dak bevind.
        Ik denk dat het in de splitsingsakte zo geregeld is, omdat het benedenhuis een grote glas in lood serre heeft en ook nog alleen enkel glas in alle ramen heeft, huis en serre. Bovenhuis heeft wel dubbele ramen overal, trouwens.
        Dus bij een VVE vergadering is er daarom een discussie ontstaan waar een gevel stopt en waar het dakrand begint i.v.m. het plaatsen van een steiger en de kosten van de steiger en het schilderen van het dakrand. Het is ook erg moeilijk om een steiger over de serre de plaatsen. Dat moet waarschijnlijk met een hangende steiger of een hoogwerker worden.

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.