wat is precies een slapende vve?

 • Dit onderwerp bevat 6 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juli 17, 20178:07 am door .
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #5557
  chris1111
  Deelnemer

   Goedemiddag,

   Ik lees de laatste tijd veel over ‘slapende VvE’s’, maar wat is het precies?

   Uit wat ik lees, maak ik op dat een slapende VvE een VvE is met meerdere eigenaren, maar waarbij niets geregeld is (geen bankrekening, geen beheerder/bestuurder, geen reserve voor onderhoud, etc.).

   Maar hoe zit het met een belegger/woningcorporatie die een heel complex in eigendom heeft, dit gesplitst heeft (splitsingsakte gereed, splitsingsvergunning van de gemeente gekregen, etc.), maar nog niets verkocht heeft en hierom ook nog niets geregeld qua bankrekening, reserve voor onderhoud, beheerder/bestuurder, etc.? Naar mijn mening is dit dan GEEN slapende VvE’, omdat een VvE een ‘Vereniging van EIGENAREN’ is. In mijn geschetste situatie is er nog maar 1 eigenaar (belegger/woningcoporatie/etc.) en dus ook geen sprake van een VvE/slapende VvE.

   Klopt dat? Of wordt een dergelijke VvE ook als een slapende VvE beschouwd?

   Ik hoor het graag!

   Met vriendelijke groet,

   Chris

   #5558
   William
   Deelnemer

    Hoi Chris,
    er is geen harde definitie voor een ‘slapende VvE’. In jouw voorbeeld is er echter gewoon sprake van een slapende VvE hoor, ongeacht het aantal eigenaars. Het aantal eigenaars in een VvE doet eigenlijk helemaal niet ter zake.
    Een slapende VvE kenmerkt zich doorgaans door;
    – het niet houden van (jaarlijkse) vergaderingen;
    – het niet financieel bijdragen van de eigenaren en/of er wordt niet gespaard;
    – er wordt geen of sporadisch onderhoud gepleegd;
    – er is geen verzekering op naam van de VvE.

    #5560
    Colin
    Deelnemer

     Het aantal eigenaren is inderdaad niet relevant. De VvE is opgericht zodra de Akte van Splitsing is gepasseerd bij de notaris.
     De belangrijkste kenmerken van een slapende VvE zijn hiervoor genoemd. Ook noem je zelf al enkele tekortkomingen, zoals het ontbreken van een bankrekening op naam van de VvE en bestuurders die niet zijn benoemd en ingeschreven bij de KvK.
      
      
      

     #5562
     Bob
     Deelnemer

      Hi Chris,
      Wat mij betreft heb je wel degelijk een punt wanneer je stelt dat een VvE pas kan “slapen” wanneer er meerdere eigenaars zijn.
      Beide posters hierboven nemen gemakshalve voor waar aan dat er in een VvE met slechts één eigenaar allerhande zaken NIET plaatsvinden. Daar kun je heel grote vraagtekens bij stellen. De enige eigenaar vergadert niet jaarlijks, maar continu, met zichzelf. Naar aanleiding van dit continue proces neemt de enige eigenaar besluiten die hij of zij laat uitvoeren door het bestuur (dat is hij- of zijzelf). De enige eigenaar heeft zichzelf al benoemd tot bestuurder (in de akte) en voert alle eigen vergaderbesluiten keurig uit. Hij (of zij) controleert zichzelf, en in de VvE is alles keurig op orde. De enige eigenaar legt geld opzij voor toekomstig onderhoud, en natuurlijk is het gehele eigen bezit keurig verzekerd. Was het in alle VvE’s maar zo goed geregeld!
      Het is wat mij betreft véél te kort door de bocht om te stellen dat een VvE met maar één eigenaar per definitie slaapt!
      Is een vereniging (VvE) met maar één lid eigenlijk überhaupt nog wel een vereniging (te noemen)?
      Vriendelijke groet, Bob.

      #5563
      Bob
      Deelnemer

       Bovenstaande nog los van het simpele feit dat alle (nieuwe) splitsingen die tot stand worden gebracht maar één eigenaar kennen, TOTDAT het eerste appartementsrecht wordt verkocht/vervreemd.
       Het is veel te kort door de bocht om te stellen dat al die splitsingen “slapend” (lees “disfunctionerend” aldus voorgaande posters) zouden zijn, domweg omdat er (al dan niet tijdelijk) maar één eigenaar is!
       Voldoende reden om te stellen dat een VvE pas echt slaapt wanneer er MEERDERE eigenaars zijn (die er met de pet naar gooien)!
       Vriendelijke groet, Bob.

       #5564
       Bob
       Deelnemer

        Ik ga slapen.  😉

        #5565
        William
        Deelnemer

         Goedemorgen Bob,
         TS geeft aan; “maar nog niets verkocht heeft en hierom ook nog niets geregeld qua bankrekening, reserve voor onderhoud, beheerder/bestuurder, etc.?”
         Met 1 of met 100 eigenaars, bovenstaande geeft aan dat een VvE slaapt. Wellicht wordt er zoals jij aangeeft door de eigenaar gewoon vergaderd/nagedacht en gehandeld als een VvE, maar de VvE zelf slaapt.
         En volgens mij heeft niemand onderstaande beweerd 🙂 :
         “Het is wat mij betreft véél te kort door de bocht om te stellen dat een VvE met maar één eigenaar per definitie slaapt!”

        7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.