Wegenverkeerswet van toepassing in HHR ?

 • Dit onderwerp bevat 9 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op april 1, 20191:10 pm door .
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #9784
  Anoniem
  Deelnemer

   In het huishoudelijk reglement van onze VvE staat dat in de parkeergarage (garage van de VvE) de wegen verkeer wet van toepassing is. kan dat ?

   #9789
   Carla
   Deelnemer

    Wanneer het een afgesloten parkeergarage voor uitsluitend eigen bewoners is, lijkt me dat niet mogelijk. Je kan wel een aantal gedragsregels m.b.t. het gebruik van de parkeergarage in het huishoudelijk reglement opnemen.

    #9791
    Bob
    Deelnemer

     In een parkeergarage die noch juridisch, noch feitelijk, openbare weg is, en die daarenboven niet voor niet-VvEleden toegankelijk is, is het verstandig om vast te stellen en vast te leggen dat de wegenverkeerswet aldaar van toepassing is.
     Het HHR is daarvoor bij uitstek geschikt.
     Daarnaast zou ik adviseren om bij de ingang(en) van de parkeergarage zichtbaar aan/voor iedere toetreder bekend te maken dat de wegenverkeerswet van toepassing is.

     #9793
     nico
     Deelnemer

      @Bob,
      ik denk dat het bij een verzekeringskwestie op juridisch vlak nogal zeer moeilijk zal worden om zich te beroepen op de wegenverkeerswet, als er een ongeluk gebeurd op schijnbaar prive-terrein.

      #9794
      Jock
      Deelnemer

       @Nico, ik denk dat je gelijk hebt, in de wvw is bijv. geregeld dat een auto die een voetganger aanrijdt altijd eenzijdig 100% schuld treft, behalve in geval van aantoonbare opzet zoals zelfmoord. Als dat op privéterrein gebeurt zal de WA-verzekeraar die lezing zeker niet pikken.
       Maar zoals Carla zegt: je kunt gedragsregels in het huishoudelijk reglement opnemen en ‘dus’ dan toch ook alle gedragsregels uit de wvw…? Zodat de wvw niet als juridische wet geldig is in de parkeergarage, maar wel op inhoud. Zoals je ook een gebod van max. 30 km/u in een huishoudelijk reglement kunt opnemen, je kopieert dan gewoon de inhoud van een wet en maakt daar een privaatrechtelijke regel van.
       Dit is interessant, benieuwd hoe dit juridisch zit.

       #9795
       Carla
       Deelnemer

        1. Een parkeergarage/terrein welke afgesloten is met slagbomen en waar iedereen een ticket uit de automaat kan trekken waarna de slagboom opent is WEL een openbare weg.
        2. Een parkeergarage/terrein welke afgesloten is met slagbomen en waar enkel medewerkers van een bedrijf ( of een VvE ( mijn aanvulling ) met hun persoonspas binnen kunnen komen is GEEN openbare weg.
        Het lijkt mij voor de eigenaars van een VvE heel wat eenvoudiger om enkele gedragsregels op te nemen in het huishoudelijk reglement ( incl. boetebeding ) dan te verwijzen naar de hele wegenverkeerswet. Zeker wanneer die wet niet van toepassing kan zijn vanwege het feit dat de parkeergarage onder 2 niet tot de openbare weg valt. Alwaar de overheid ook niet op kan/komt opdagen bij overtreding.

        • Deze reactie is gewijzigd 4 weken, 1 dag geleden door .
        #9797
        Bob
        Deelnemer

         Zeker wanneer die wet niet van toepassing kan zijn vanwege het feit dat de parkeergarage onder 2 niet tot de openbare weg valt.

         De wegenverkeerswet kan wel degelijk van toepassing worden verklaard op eigen terrein. Dat daarnaast aanvullende bepalingen kunnen worden toegevoegd is evident, nu het eigen terrein betreft.

         Het lijkt mij voor de eigenaars van een VvE heel wat eenvoudiger om enkele gedragsregels op te nemen in het huishoudelijk reglement ( incl. boetebeding )

         Als dat inderdaad zo eenvoudig zou zijn kunnen mogelijk wat eenvoudige voorbeeldjes worden gegeven (incl. boetebepaling) zodat alles wat relevant is uit de wegenverkeerswet is overgenomen, en zodat de/alle mogelijke situaties in de eigen parkeergarage 100% waterdicht zijn afgedekt.
         Waarom verklaren overheidsinstellingen en bedrijven dan wel/veelvuldig de wegenverkeerswet van toepassing op hun eigen (juridisch en feitelijk niet openbare weg) terrein dat alleen voor eigen leden/wernemers toegankelijk is?

         #9798
         Bob
         Deelnemer

          Alwaar de overheid ook niet op kan/komt opdagen bij overtreding.

          Irrelevant. Het feit dat de overheid niet komt handhaven maakt zeker niet dat de wet niet overeenkomstig van toepassing kan worden verklaard.

          In een parkeergarage die noch juridisch, noch feitelijk, openbare weg is, en die daarenboven niet voor niet-VvEleden toegankelijk is, is het verstandig om vast te stellen en vast te leggen dat de wegenverkeerswet aldaar van toepassing is.

          #9802
          nico
          Deelnemer

           ik ben geen jurist, maar volgens mij is het betreden van prive-terrein altijd voor eigen risico. Geen enkele wvw die daar iets mee kan. Niet voor niets dat o.a. bedrijven ook aangeven dat bijvoorbeeld parkeren voor eigen risico is. Ik ken persoonlijk een issue waar een kennis van mij werd aangereden (zijn voertuig dan) op een niet openbare parkeerplaats. De politie kon destijds hier niets mee omdat het voorval zich afspeelde op een (bedrijfsmatige) prive-parkeerplaats

           #9803
           Carla
           Deelnemer

            Ter info voor de liefhebber: https://www.vverecht.nl/2006/04/foutparkeerders-een-wegslepende-kwestie/

            • Deze reactie is gewijzigd 4 weken, 1 dag geleden door .
           10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
           • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.