Werken an VvE gebouw op hoogte

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #555
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

   1. Nico. Niehot zegt:
   Posted 23/02/2015 at 11:11 | Permalink

   Graag leg ik u het navolgende probleem voor.
   Aan ons flat wordt door een extern bedrijf in opdracht van onze VvE, werkzaamheden verricht aan het dak.
   Dit is op de 4e etage met een schuin dak waar dakpannen moeten worden vervangen ivm. lekkage.
   Heren hebben op de galerij een stelling neergezet zonder bescherming naar de buitenzijde galerij, meer als opstap naar het dak als bescherming voor het vallen, nogal hachelijk vond ik. Ik ben naar boven gelopen en constateerde dat heren ook zonder valbeveiliging werkte op een schuin dak, heb ze daarop aangesproken.
   Tevens heb ik gelijk onze beheerder telefonisch en per mail op de hoogte gesteld. Kreeg de melding dat ze aannemer hadden aangesproken en daarbij aan mij de mededeling dat ze bij aanbesteding de wettelijke voorwaarden had vermeld.
   Ik heb zelf de wetgeving er op nageslagen en begreep daarbij dat primair de werkgever verantwoordelijk is, echter verder lezende (Arbo woningwet), bekroop mij het gevoel dat vrijwaring niet absoluut is voor de VvE, temeer daar beheerder wel voorwaarden stelde maar er niet gecontroleerd werd op naleving. En in mijn opinie dat bij een potentieel gevaarlijke situatie het VvE(bestuur) bij constatering dit niet mag laten voortduren.
   Vraag is nu, wat is in deze de rechtspositie van de VvE en het bestuur, voor de duidelijkheid ik ben bewoner en geen bestuurslid.
   In verband met de aanstaande vergadering in maart, wil ik dit bespreken in deze vergadering, mede om dat dit niet de eerste keer is en waarschijnlijk niet de laatste keer, bij grote projecten gaat het trouwens wel goed.
   Een advies uwerzijds zou mij zeker helpen bij de bespreking.
   met vriendelijke groet,
   Nico Niehot

   #3710
   Huismeester
   Deelnemer

    Het bedrijf welke de werken uitvoert aan het dak, dient in het bezit te zijn van een geldige verklaring: “Veilig werken op hoogte”, die door hun verzekering is ingevuld en goedgekeurd. Zo zijn zij als bedrijf verzekert bij ongevallen.  Zelf heb ik als technisch contactpersoon een werk aan het dak stil laten leggen omdat er geen verklaring van de Verzekering was. Heeft men geen geldige verklaring en gebeurt er een ongeval, ligt er een grove en uiterst kostbare fout bij de VvE. De VvE is en blijft de opdrachtgever en verantwoordelijk bij nalatigheden.
    Verder hoort de VvE  zelf een valbeveiliging op het dak te hebben waar werklui zich aan vast kunnen koppelen. Bij gebouwen is zo’n valbeveiliging overigens verplicht.

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.