Wie betaalt dakkoepels?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #5628
  maryse
  Deelnemer

   Hi,

   We hebben een VVE met 3 woningen boven elkaar (parterrewoning met 2 portiekwoningen er boven). Het dak moet worden gerepareerd. Die kosten delen we uiteraard door 3. Maar ook de lichtkoepels in het dak moeten worden vervangen. Voor de onderste en middelste woning zijn deze koepels niet relevant, moeten zij toch meebetalen aan de vervanging? (Ter vergelijking: de kosten voor het muurtje van de tuin zijn ook enkel door de parterrewoning betaald).

   Kan iemand ons hier mee helpen?

   Bedankt!

   #5630
   William
   Deelnemer

    Hoi Marysa,
    Het enige correcte antwoord zul je vinden in je splitsingsakte! Als er niks over lichtkoepels in staat, zul je naar mijn mening deze als ‘raam’ moeten zien en opzoeken wat daarover staat geschreven.

    #5634
    maryse
    Deelnemer

     Dank voor je snelle reactie, William.

     #5639
     Bob
     Deelnemer

      Hi Maryse,
      Er wordt terecht gesteld dat je het antwoord op jouw vraag kunt vinden in de Akte van Splitsing (AvS), het eventueel van kracht verklaarde Modelreglement (MR) en mogelijk zelfs een huishoudelijk reglement (HHR). Ik heb echter het vermoeden dat jullie geen HHR zullen hebben.
      Een dakkoepel is echter géén raam, en je kunt dus niet zomaar substitueren. Veeleer is het volgende van belang.
      Of de dakkoepel is a. al tijdens de bouw aangebracht (en dus origineel), of de dakkoepel is later aangebracht, b. met of c. zonder toestemming van de vergadering.
      In geval a. is de koepel met zekerheid een deel van het dak, en daarmee dus voor rekening van alle eigenaars, en wel naar breukdeel conform de AvS.
      In geval b. is van belang of er nadere afspraken zijn vastgelegd tussen VvE en “bovenste eigenaar”. Zo er afspraken zijn dan gelden die natuurlijk, zo die er niet zijn is de koepel onderdeel van het dak geworden en komt voor rekening van alle eigenaars tezamen conform a. hierboven.
      In geval c. is er illegaal een wijziging aangebracht in een gemeenschappelijke zaak (het dak) en voor de schade of meerkosten bij vervanging van dak en/of koepel zou je als VvE de veroorzaker van die schade aansprakelijk kunnen/moeten stellen (voor vervanging van de koepel laten betalen).
      Vriendelijke groet, Bob.

      #5641
      Bob
      Deelnemer

       P.S. Voor alle duidelijkheid nog even; mijn verhaal geldt tenzij er in de AvS c.a. wel iets is geregeld over met name de dakkoepel(s).

      5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.