Wie draait op voor de schade als opstalverzekering niet betaald

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #12709
    mako724
    Deelnemer

      Binnen onze VvE speelt al enige jaren een ingewikkeld verzekeringskwestie. Inmiddels is er een schadepost van 15.000 euro en wijst iedereen naar elkaar. Wij hebben te maken met MR 2006

      Eigenaar belt de beheerder dat er lekkage lijkt te zijn omdat er vochtplekken in de muur komen. Beheerder stuurt een loodgieter langs voor onderzoek, hij kan het niet vinden en de klachten blijven. Er komt een lekdetectie bureau ook zij kunnen de oorzaak niet ontdekken. Ondertussen komen de tegels los van de vloer in de hal en komen de tegels van de wand in de badkamer. Ook is er schade aan laminaat

      Het huis word dusdanig vochtig dat er langere tijd een dure ontvochtigingsinstallatie geplaatst moet worden in de woning. Ondertussen blijkt de schade ontstaan te zijn doordat tijdens de bouw niet alle beschermfolie van de douchebak verwijderd is en daardoor de het kitwerk bij de douche is gaan lekken (pand is al wel meer dan 10 jaar oud). De technische commissie van onze VvE ontdekt vervolgens dat de hele ruimte onder de douchebak vol met water staat. Dit water is door de woning een eigen weg gaan zoeken en heeft op meerder plaatsen in de woning voor behoorlijke schade gezorgd.

      Onze beheerder heeft ondertussen alle onderzoek en herstel kosten voorgeschoten, waarschijnlijk met de gedachten dit aan de verzekering op te geven.

      Inmiddels geeft de verzekering niet thuis omdat slecht kitwerk als achterstalling onderhoud word gezien (wat ik op zich logisch vind, staat ook duidelijk in de kleine letters). De beheerder tja die zit ook met zijn handen in het haar en bestuur van betreffende VvE heeft naar mijn mening ook zitten slapen.

      In een laatste gesprek tussen bestuur, eigenaar en beheerder heeft eigenaar aangegeven geen cent te betalen omdat het hele traject heel veel tijd gekost heeft en de herstelwerkzaamheden met gemengde gevoelens zijn uitgevoerd. Zo zijn de nieuwe tegels afwijkend van kleur, allemaal zaken die natuurlijk niet ter zaken doen als het gaat wie hier verantwoordelijk is.

      Om het makkelijk te maken betreft het een eigenaar van een onder VvE van een hoofd VvE met 4 onder VvE’s.

      Aankomende ALV moet er een beslissing gemaakt worden hoe nu verder. Ik vraag me het volgende af.

      Als er gekozen word om de voorgeschoten schade door de VvE te laten betalen welke VvE draait dan voor de kosten op ? De hoofd VvE (daar loopt de opstalverzekering) of de onder VvE van betreffende eigenaar (het bestuur van deze onder VvE is natuurlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van deze VvE).

      Kunnen we de beheerder nog aansprakelijk stellen. Ben persoonlijk van mening dat je van een professionele beheerder mag verwachten dat hij weet dat bij schade aan de opstal dit altijd eerst gemeld moet worden bij de verzekering. De verzekering gaat dan bepalen welk traject we in gaan en tot hoe ver de kosten gedekt zijn.

      Bouwer kunnen we helaas niet meer aansprakelijk stellen, op verborgen gebreken staat geen 10 jaar. Los daarvan is de bouwer failliet gegaan.

      Wat zou een rechtsgang de VvE gaan kosten, denk dat hier door alle betrokkenen evenveel fouten gemaakt zijn. Omdat het om bijna 15.000 euro gaat is dit wat mij betreft zeker een optie.

      Vind het zelf een ingewikkelde kwestie, het eerste wat natuurlijk mis gaat is dat de beheerder de schade niet gemeld heeft aan de opstalverzekering.

      #12731
      Roel
      Sleutelbeheerder

        Wat ik denk:
        Met de opstal van de hoofd VvE heb je niet zo veel te maken gezien het niet gedekt is.
        Rekening is voor onder VvE maar controleer splitsingsakte op hoe de financiën gesplitst zijn.
        Of de VvE nog wil verhalen op beheerder is een keuze, om het heel gemeen te spelen:
        Indien de VvE geen toestemming heeft gegeven aan de beheerder om de rekeningen voor te schieten is het  een keuze van de beheerder zelf geweest om die facturen te betalen. Daarna moet je wel opzoek naar een andere beheerder. 😉

        Ik weet niet alles, maar daar weet ik dan wel alles van...

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.