Woning kopen: waar info over VVE?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #1684
  Lessie71
  Deelnemer

   Goedemorgen,

   Ik val gelijk met de deur in huis: onlangs heb ik een leuk appartement gezien en ben voornemens om erop te bieden. Echter, de verkopende makelaar heeft mij zeer weinig info gegeven over de VVE: er is alleen een opstalverzekering en verder niets. (Geen MJOP of administratie). Wat nu??? Het is mijn eerste koop, ik weet niet zo goed hoe ik hierop naar de verkopende makelaar moet reageren. Alle hulp is welkom!

   #1685
   William
   Deelnemer

    Goedemorgen,
    De verkopende makelaar is min of meer verplicht jou de betreffende informatie te geven, mits je daarom vraagt.
    Bestaan de gegevens niet, bijv. er is geen MJOP/VvE slaapt/geen actieve administratie etc. zou ik als ik jou was niet aan de koop van dit appartement denken.
     
     

    #1687
    Lessie71
    Deelnemer

     Dank je wel voor het snelle antwoord. Het appartement boven de woning die ik op het oog heb is ook niet bewoond, dat betekent dat ikzelf de hele vve op gang moet zetten. Zou dit de prijs van het appartement naar beneden kunnen halen, waardoor ik het voor een scherpe prijs zou kunnen kopen? Hieronder het letterlijke antwoord van de verkoopmakelaar:
     “De VvE heeft alleen een collectieve opstalverzekering er vindt geen administratie plaats en is geen MJOP of andere documenten aanwezig.”

     #1688
     William
     Deelnemer

      Het maakt niet uit of het wel of niet bewoond is, er is hoe dan ook een eigenaar :). Hetzelfde geldt voor het appartement die jij plant te kopen. Het zijn de eigenaars die verantwoordelijk zijn.
      Op nederlandvve.nl kun je informatie vinden over hoe een VvE ‘wakker’ gemaakt moet worden.
      Heb vandaag weinig tijd, kan er morgen verder en uitgebreider op in gaan

      #1691
      Colin
      Deelnemer

       Het is inderdaad cruciaal om na te gaan in hoeverre de VvE actief is. Daarbij beschouw ik een MJOP overigens niet als een essentiële voorwaarde. Met wat gezond verstand kunnen de eigenaren zelf ook wel bepalen hoeveel geld er gespaard moet worden voor schilderwerk, gevel en dak. Belangrijker is de vraag of er een reserve voor groot onderhoud is opgebouwd via een maandelijkse bijdrage, die de eigenaren moeten voldoen. Zo ja, hoeveel zit er in die pot? Daarnaast is relevant dat de eigenaren jaarlijks minimaal 1x vergaderen en bij die gelegenheid een begroting en een jaarrekening vaststellen. Deze documenten zijn voor een potentiële koper essentieel om inzicht te krijgen in het financiële reilen en zeilen van de VvE. Tenslotte is het verplicht dat er minimaal 1 bestuurder is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en is het zeer gewenst dat er een zakelijke bankrekening is die op naam van de VvE staat. Het laatste is eigenlijk ook verplicht, maar voor een kleine VvE schijnt het niet zo eenvoudig te zijn om dit tegen acceptabele kosten bij een bank te regelen.
       Ik zou er niet aan beginnen als blijkt dat er helemaal niets is geregeld. Tenzij je de behoefte voelt om jezelf heel veel rompslomp te bezorgen.

      5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.