Reageer op: VvE-besluit tot het vaststellen van de jaarlijkse reservering

#110446
PMSchC
Deelnemer

  Hou het vooral simpel.
  Gelijkmatige toerekening betekent gewoon een vast bedrag per jaar.
  Dat is keurig nederlands.
  Een stijgend bedrag is niet gelijkmatig. Hooguit is dan de stijging gelijkmatig, maar het resulterende reeks bedragen niet.
  De rechter is niet gek op dit punt.

  Indexatie van dotatie is dan ook volgens de wet onzin.
  De wet zegt dus iets anders.
  Je moet de kosten van een dakreparatie (bijvoorbeeld) die over 10 jaar gaat plaatsvinden en DAN 100.000 euro gaat kosten gelijkmatig toegerekend 10×10.000 doteren.
  Stel dat vandaag die kosten geraamd worden op 50.000, dan zou je in het 1e jaar dus maar 5.000 doteren. Dat is dus te weinig en indexatie blijft dat te laag houden.

  Indien rentebaten=inflatie dan is het probleem opgelost.
  Een MJOP-per moet dus overal verstand van hebben.

  Het is simpeler, in ieder geval goedkoper om je gewoon aan de 0,5% norm te houden. Geen dure inhuur van externe bureau’s en zo.

  Overigens is dat oude versus nieuwe eigenaars flauwekul. Als een nieuwe een appartement koopt met te lage reserve, betaald ie ook minder. En dan moet ie later bijpassen. Als de pot goed gevuld was, had ie meer moeten betalen bij de koop. Maar hoeft ie niet bij te passen.

  Ah, nu vraag ik me af wat dan de dotatie zou worden als 10 jaar ná die uitgave van € 100.000 een post van DAN € 500.000 in het MJOP zou staan vermeld? Naast die € 100.000 en die € 500.000 zijn er verder geen toekomstige onderhoudsuitgaven …