Reageer op: VVE Verdeelsleutels / Breukdelen

#12609
Rene
Deelnemer

  In sommige gevallen zijn er grote verschillen in de afmetingen van de appartementen. Met als gevolg dat er bijvoorbeeldmeer muren, ramen, balkonrailing etc. is.
  Neem ik even mijn eigen VVE aan. Daar zijn alle woningen identiek, m.u.v. vier hoekwoningen, die hebben twee andere (grotere) slaapkamerramen extra en twee kleine slaapkamerramen minder. Plus een extra balkon van 9m.
  Daar is de verdeelsleutel wel gelijk, want op de totale kostenberaming zijn die extra balkonhekken minder dan 5% van de totale kosten.Garages zijn vervolgens 1/10e van een appartement.
  Wat JH57 aanhaalt, parkeerplekken die meebetalen aan liften, daar is juist het breukdeel voor. Een parkeerplek zou een aanzienlijk kleiner aandeel moeten hebben in de VVE, dan een appartement.
  neem een fictieve VVE met één parkeerplaats en één appartement. Het appartement krijgt 9 stemmen en de parkeerplaats 1. Nu zijn er slechts twee dingen in onderhoud (het is fictief om ‘t makkelijk te houden), het opnieuw bestraten van de parkeerplek CA € 1000,- in jaar 1 en nieuwe ramen CA 9000 euro in jaar 2.
  het ene jaar betaald het appartement feitelijk 900 euro voor het herbestraten. en de parkeerplek 100 euro. Echter het jaar er op, betaald het appartement 8100 euro voor de ramen mee en de parkeerplek 900 euro voor ramen die hij niet heeft.
  Maar door de (utopisch)perfecte verdeelsleutel draagt iedereen optimaal zijn eigen kosten.
  Goede verdeelsleutels zijn noodzakelijk om een VVE werkbaar te maken. Het ondoenlijk om de tientallen soms wel honderden facturen in een grote VVE stuk voor stuk te gaan verdelen over de belanghebbenden.
  Is het een ideaal middel om de kosten te verdelen? Nee, is het beter dan ‘t alternatief? (d.w.z. elke rekening ter discussie stellen hoe ‘t verdeelt moet worden?) Zeker weten, mits de verdeling wel overwogen is vastgesteld.
  Waar het in mijn ogen dreigt mis te gaan is al er gedurende de looptijd van de VVE verhoudingen wijzigen of extra kosten gemaakt gaan worden voor spullen die niet bestonden bij het vaststellen van de verdeelsleutel. Ik doel dan op bijvoorbeeld klimaatmaatregelen zoals zonnepanelen en gevelisolatie. Als je ook garages en/of parkeerplekken hebt.
  Dat laatste punt is voor mij ook de rede dat ik voor zonnepanelen ben, maar tegen ‘t financieren uit de onderhoudsreserve. Het zijn extra kosten die niet bij het vaststellen van de verdeelsleutel voorzien zijn en uitsluitend ten bate komen van de appartementen.