Reageer op: Lekke cv leidingen

#12723
RonaldL
Deelnemer

   De warmtemeter is op mijn radiatoren geplaatst. De huismeester vertelde dat door de lekkage warmte verloren gaat en de radiator extra hard moet werken om warmte te genereren. Hoe het precies werkt weet ik ook niet. Ik ben lid geworden van dit forum in de hoop dat iemand mij de juiste inlichtingen kan verschaffen.

   Komt op mij over als een broodje aap verhaal.
   Ik neem aan dat er op alle radiatoren een metertje hangt, dat radiografisch verbinding maakt met het centrale data verwerking systeem.
   Zo kunt u inderdaad de meterstanden opvragen.
   Maar dit zijn geen absolute metingen in de zin dat er echte kWh gemeten wordt. Het is een relatieve meting die alleen een soort van percentage berekend dat uw appartement “weegt” in het totale verbruik van het hele appartementen gebouw.
   Daartoe zijn er in de meters, niet alleen die in uw appartement maar ook in de meters van andere bewoners, parameters ingesteld om dat percentage te kunnen vaststellen. Als de afrekening u niet waarachtig overkomt, zou ook een controle van die geprogrammeerde parameters nodig zijn. Wie weet zit daar een foutje in.
   Het zijn geen geijkte meters, maar er wordt wel een kosten toerekening gemaakt op basis van de meting, altijd een beetje krom.
   Zeker bij een nieuw meetsysteem zou een controle, bijvoorbeeld door de kascommissie, van het meetsysteem en de kosten toerekening incl. parameters aan te bevelen zijn.
   Maar goed, daar die metertjes alleen de temperatuur van de radiator en de binnentemperatuur meten, heeft lekkage van het cv water daar totaal geen invloed op. Wat wel op had moeten vallen bij de cv onderhoudsdienst is dat elk literje water wat er uit de leidingen lekte er bij de centrale ketel weer bijgevuld moest worden. Dat moet toch een keer opvallen.
   Overigens hoop ik niet dat de metalen leidingen (toch geen staal, wel?) kaal in het beton gelegd zijn. Op zijn minst in een kunststof buitenpijp. Staal en beton gaat niet samen namelijk.