Reageer op: VVE Verdeelsleutels / Breukdelen

#12741
Rob
Deelnemer

  Een factuur delen door aantal appartementen is mooi als je zelf een riant appartement hebt en een ander dus voor je betaald.

  Ook hieruit spreek m.i. niet echt meer de gedachte van gezamenlijk eigendom.
  Ik zal een paar voorbeelden geven.
  Stel, A heeft een groot appartement en B een klein appartement en de kosten worden naar breukdeel verdeelt.
  Op het moment dat een kozijn van B vervangen moet worden zal eigenaar B een grotere bijdrage moeten leveren dan A en draagt A dus minder bij aan de vervanging van een kozijn in zijn appartement.
  Op het moment dat een kozijn van A vervangen moet worden betaald eigenaar B eveneens een grotere bijdrage dan A en draagt A dus wederom minder bij aan de vervanging van een kozijn, nu in het appartement van B, terwijl toch beide gezamenlijk eigenaar zijn van alle kozijnen in het gehele complex.
  Is dat een eerlijke verdeling?
  Stel, het dakterras van B is het dak van A.
  Bij onderhoudswerkzaamheden aan het dak van A zal B wederom meer moeten bijdragen dan A, terwijl beide eigenaren gewoon eigenaar zijn  van dat gedeelte, alleen B gebruikt het als terras en A als dak.
  Is dat een eerlijke verdeling?
  Stel het appartement van A en B is alleen bereikbaar via een trappenhuis.
  Eigenaar B moet meer bijdragen dan A aan onderhoud van dat trappenhuis terwijl dat trappenhuis voor beide exact dezelfde functie heeft.
  Is dat een eerlijke verdeling?
  Ik ben het misschien wel met Jet eens dat de situatie wellicht misschien anders wordt op het moment dat een eigenaar achteraf bijvoorbeeld pas een dakkapel gaat bouwen.
  Voordat je een appartement koopt is het dan immers niet te voorzien dat je in die kosten zou moeten bijdragen.
  In dat geval zou je misschien in de akte moeten gaan regelen dat die betreffende eigenaar de kosten van die ‘extra’ dakkapel voor zijn rekening zijn.