Reageer op: Eigenaar wil vloerverwarming in bestaande bouw aanleggen. Gevolgen voor VVE?

#36594
RonaldL
Deelnemer

    Samenvattend:
    Als eerste wordt gekeken of een leiding gemeenschappelijk is of niet.
    De rechters schreven dat een afvoerleiding onderdeel is van een gemeenschappelijke installatie.
    En dat ook de waterleiding gemeenschappelijk is. Blijkbaar ook die waterleidingen NA de meter in privé gedeelten.

    Pas daarna komt de vraag in beton of niet.

    Dit topic hier gaat over vloerverwarming.
    Is een vloerverwarming onderdeel van een gemeenschappelijke installatie?
    Simpele vraag, moeilijk antwoord.

    Het MR 1992 spreekt in art 9 van “centrale verwarming”. Ik kan uit die tekst slechts halen het zgn. “blokverwarming” systeem. Één ketel die het hele gebouw warmte levert, of stadsverwarming. In dat licht is de toevoeging “radiatoren en kranen” logisch.

    Als de CV ketel in het appartement zelf hangt, dan is de gehele installatie privé dus niet gemeenschappelijk. Dan is de toevoeging “radiatoren….” inhoudsloos.

    In het laatste geval is een daaraan toegevoegde vloerverwarming dus privé.
    Het aanleggen van een vloerverwarming waarbij dus gehakt moet worden in gemeenschappelijke vloer in principe verboden, althans behoeft toestemming van VvE.
    Bij een eventuele goedkeuring door de ALV zal de voorwaarde opgenomen moeten worden dat alle gevolgen (ook gevolgschade) voor scheurvorming, lekkages, etc. voor rekening eigenaar is en niet VvE en dat natrekking dat niet veranderd en dat deze voorwaarde “doorverkocht” moet worden aan toekomstige eigenaar.

    Ander punt:
    Als waterleiding en afvoer per definitie gemeenschappelijk is ook al ligt de leiding in een privé gedeelte dan is ELKE verandering of verbouwing van keuken, badkamer, fonteintje dus verboden althans behoeft goedkeuring van de VvE. Eventuele goedkeuring te vergezellen door zelfde voorwaarden.