Reageer op: Toestemming nodig voor inhakken leiding in de [gezamenlijke] vloer?

#39119
RonaldL
Deelnemer

  De strikte regel uitleggen, verdedigen en handhaven is voor onderlinge verhoudingen tussen de leden nodig en ook prima. Werkt ook bij ons.
  Uitzonderingen zonder gevaar van willekeur zijn ingewikkeld. Bekend voorbeeld bij de rijdende rechter: de bestuursleden hadden wel versieringen buiten aan hun voordeur hangen, al jaren, maar van een “gewoon”lid werd geeist dat het weggehaald werd. Dat houdt geen stand natuurlijk.
  Leidende gedachte aan uitzonderingen is de regel van “redelijkheid en billijkheid”. Mag je een gaatje boren verbieden? Gaat daar het gemeenschappelijk belang niet ten koste van het individueel belang.
  Maar wat is dan een “gaatje”. Is dat een gat t.b.v. een plug 6 mm met diepte 5 cm? Daarmee dek je 80% van de boringen mee af denk ik. Grotere gaten zijn voor verbouwingen die ook mogelijk frezen inhouden.

  Er is een ander draadje op forum waarin te lezen viel dat een rechter had bepaald dat de waterleiding IN een appartement ook gezamenlijk was, althans dat werd gesuggereerd. Dus een keukenverbouwing? Daar zit sowieso water in.

  Misschien moet je het zoeken in een maximum formaat gaatje of sleuf die je acceptabel vind, 80% van de gevallen daarmee afdekkend, en complete verbouwingen dus meldingsplichtig houden.
  Maar dan moet je ook de eventueel te stellen voorwaarden helder hebben: repareren op eigen kosten, weghalen als nodig voor onderhoud of inspectie, etc.

  Ik ken geen jurisprudentie hierover.