Reageer op: kozijnen individueel vervangen – echter onderdeel van splitsingsakte

#39489
Rob
Deelnemer

  Nu heeft in onze VvE ongeveer 40% van de mensen zelf een of meerdere kozijnen laten vervangen in de loop van de tijd dus kans dat er in kader van verduurzaming alles vervangen wordt is minimaal geworden omdat de gekwalificeerde meerderheid niet meer gehaald gaat worden als er niet iets van compensatie zou komen.

  In dat geval heeft die groep een goede reden om op dat moment naar de rechter te stappen en het wellicht via een vervangende machtiging voor elkaar krijgen dat de resterende kozijnen gewoon vervangen worden, op kosten van de VvE.

  Daarnaast kan je juridisch vanuit gewoonterecht stellen dat hetgeen in de splitsingsakte staat niet nageleefd wordt door de bewoners (ze vervangen zelf) en daarbij de vraag stellen of die clausule nog wel juridisch geldig is.

  Ik denk eigenlijk dat je blij moet zijn dat het vverecht niet op die manier werkt.
  De splitsingsakte blijft geldig zolang hij niet gewijzigd wordt.
  Veel vve’s maken er nu al een potje van, laat staan als ze hun eigen invulling aan de splitsingsakte mogen geven.

  Zit m.i. dan niks anders pragmatisch op dan de kozijnen uit de splitsingsakte halen als gemeenschappelijk goed zodat iedereen naar eigen believen kan handelen en niet onnodig gaat stoken wachtend op een passieve VvE. M.i.

  Dat is alleen mogelijk door de splitsingsakte aan te passen.

  M.i. zouden veel VvE’s er in kader van verduurzaming goed aan doen als strategie zo min mogelijk gedeeld eigendom te hebben zodat bewoners zelf voortvarend te werk kunnen gaan.

  Heel eerlijk, ja, ik ben ook groot voorstander van zo min mogelijk gemeenschappelijke zaken in het privegedeelte, waaronder inderdaad ook bijvoorbeeld de kozijnen in de buitengevel.
  Maar helaas, we zullen het moeten blijven doen met hetgeen in de splitsingsakte is vastgelegd.