Reageer op: Rente / rendement reserve VVE

#40688
Harry Tresoor
Deelnemer

  @Rob, je hebt gelijk; wij hebben het makkelijk met een VVE van 3 en dat willen we graag zo houden. Ik vind steun voor mijn zienswijze bij de rijksoverheid, maar je kunt het beste een juridische schriftgeleerde raadplegen.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huis-kopen/vraag-en-antwoord/vve-geld-reserveren-groot-onderhoud.

  Als je elke 10 jaar groot onderhoud nodig hebt á €20.000,= dan moet je €2.000,= per jaar sparen. Als de VVE geen MJOP heeft en de herbouwwaarde is €1 miljoen, dan is dat €5.000,= en dat is €3.000,= overtollig geld, dat elke eigenaar-bewoner ook nog eens moet opgeven in Box-3.

  Dat potje (reservefonds) is geen belegging of vermogen, maar spaargeld, aldus een rechterlijke uitspraak. De minister gaat deze kwestie nog bekijken. Leuk, want dan kun je straks geld terug vragen.

  De VVE laat een MJP opstellen door een gespecialiseerd bureau en doet dat niet zelf. Dat kost je rond de €1.000,= en daarvoor krijg je een berg documenten, foto’s en spreadsheets, soms 30, soms 50 kantjes. Ik raad het elke VVE aan. Maar ga dan niet klakkeloos aan de slag en bekijk kritisch wat nodig en nuttig is.

  Die 3 jaar kan ik me vaag herinneren van alle informatie die ik in de loop der tijd heb gegoogeld. VVE Belang is een bron voor actuele informatie: https://www.vvebelang.nl/. Ik heb hier ook nog het Handboek VVE van Centraal Beheer Achmea en van de Vereniging Eigen Huis. Bronnen genoeg voor de geïnteresseerde bestuurder.