Reageer op: tekstaanpassing in modelreglement

#41329
kv66
Deelnemer

  Ja, ja de ouwe trouwe lift is weer eens de klos, maar geen slecht voorbeeld.
  Ben het wel eens dat begane grond bewoners daar geen financiële bijdrage hoeven te betalen, hoewel ik ook wel eens iemand heb horen argumenteren dat een lift de ‘status’ van het gebouw verhoogd en dat is bij verkoop in ieders belang; dus iedereen moet meebetalen.

  Maar met de genoemde zin uit MR1992 in gedachte, wie bepaalt het nut voor iemand op de eerste etage die al sinds jaar en dag met de trap gaat, daar geen moeite mee heeft en het ook niet nodig vindt dat er een lift (een nieuwe installatie in de VvE) komt.
  Die misschien de extra bijdrage ook niet kan betalen.
  De zin in MR1992 laat het m.i. aan het individuele lid vd VvE om het nut cq. zijn/haar voordeel persoonlijk af te wegen. Het nut/gemak, tegen de extra kosten.
  Solidair zijn met diegene die wel een lift nodig heeft of misschien bedenken dat in de toekomst die lift wel van nut kan zijn? Zodra het op extra uitgaven neerkomt delft solidariteit en het lange termijn denken al snel het onderspit.
  Het is naar mijn mening altijd financieel; het nut/gemak komt altijd met kosten.
  Als er een weldoener komt die de lift gratis en voor niets installeert/onderhoud, zal er geen weerstand zijn, zo schat ik in.

  In MR1992 kan het VvE lid tegen het bestuur zeggen:” daar betaal ik niet aan mee” en ook daadwerkelijk minder voorschot gaan betalen. De VvE moet naar de rechter om betaling af te dwingen.
  In MR2006 52.9 bepaalt de ALV hoe de verdeling is. Hier beslist 2/3 over de portemonnee van 1/3, dezelfde 2/3 die even tevoren heeft besloten dat de lift er komt, althans zo lees ik dat.
  Het eenzame VvE lid moet zelf naar de rechter en dat is een forse horde. En met wat gaat de tegenstemmer naar de rechter? Dat de besluitvorming volgens de regels is verlopen?

  Maar bij @Pierre gaat het niet om een lift, maar om een ringleiding voor het opladen van elektrische auto’s als ik het goed begrijp.
  Met alle respect, maar dat is toch een privé luxeprobleem. Een aantal VvE leden wil de luxe hebben om hun auto bij wijze van spreken in de keuken te kunnen opladen en de rest van de goegemeente zou daar dan aan moeten meebetalen.
  Ik kijk hier toch met enige verbijstering naar; de bijna vanzelfsprekendheid om de naaste buur te vragen cq. te verplichten mee te betalen aan het in bedrijf houden van jouw nieuwe speeltje.