Reageer op: VVE altijd verplicht?

#84063
VvE-stem
Deelnemer

    Als er geen splitsingsakte is, dan is er ook niets te kopen behalve ‘t hele pand.
    Dak zit wellicht boven het appartementsrecht van de bovenwoning, maar is in 99% van de gevallen gewoon gemeenschappelijk. Want als ‘t dak er niet meer op zit, dan heeft iedereen natte voeten. Niet alleen de bovenwoning.

    Omgekeerd de fundering. Deze zit onder ‘t winkelgedeelte, maar als de palen wegrotten, dan blijft de bovenwoning ook niet op z’n plaats. Er zitten meer gemeenschappelijke delen in dan je denkt.
    Draagmuren, de schil, en nog veel meer is in de modelreglementen gemeenschappelijk.

    Kortom, het is niet jouw dak en het is niet de pui van de winkel. Het is van de VVE en jullie vormen samen de vereniging. Eeen VVE bestaat uit één gezamenlijk eigendom van het fysieke pand en individuele gebruiks-(appartements-)rechten van de ruimte in het pand.

    Kortom, ja de VVE is verplicht en een VVE heeft verplicht een splitsingsakte waarin precies beschreven wordt wat er gemeenschappelijk is, en waar ‘t appartementsrecht uit bestaat.
    Ik zou waken voor een splitsingsakte waarin dingen die veelal gemeenschappelijk zijn in VVE’s zijn aangepast naar individueel.

    Beste Astrid68,

    Dit is een zeer duidelijke uitleg van Rene. Ben ik helemaal mee eens. En hij geeft daarmee eigenlijk een voorbeeld van wat ik bedoelde met “Totdat er in de toekomst een meningsverschil ontstaat.”

    Want je kan nog zo de beste samenwerking hebben gevonden met de eigenaar van de winkel en bijvoorbeeld afgesproken hebben dat jij uit eigen zak de dakrenovatie betaald hebt voor 25.000 euro, maar wanneer er 5 jaar later onvoorziene kosten zijn van 100.000 euro voor de fundering, dan staat die winkeleigenaar in haar recht om 50.000 euro van je te eisen ondanks jouw eerder uitgegeven 25.000 euro. Succes dan met een rechtszaak om je recht te halen.