Reageer op: Reikwijdte Modelreglement artikel 38 leden 7 en 8

#873
Carla
Deelnemer

  Beste Bob,
  Eerst maar even een dank, ook naar Rob, voor de goede woorden. Krijg het naast de temperatuur van buiten, hier nog warmer van. 😉
  Je vraagt mij of de Carla E dezelfde is als de Carla die je ontmoette onder de column van Rob, ja dat is dezelfde. En wanneer mijn donkerbruine vermoeden juist is dat ‘de Rob’ dezelfde als de Rob…. dan weet hij dat mijn dank groot is voor de keren dat hij mij, in het verleden, het juiste spoor wees.
  Ik wil toch wel graag blijven benadrukken dat ik een leek ben. Maar wel ‘n betrokken leek. Ik lees ( bijna ) alles wat los en vast zit over de regelgeving van een VvE. Daarbij gespitst op het Modelreglement van 1992. Waarbij aangetekend dat de splitsingsakte daarop nog toevoegingen kan bevatten, die dan weer zijn toegespitst op de feitelijke situatie.( vaak moeilijk te lezen )
  De zaken in onze VvE lopen over het algemeen redelijk tot goed.
  Toch constateerde ik een zekere verschuiving, gedurende de afgelopen 10 jaar. ( dit complex is van 2005 )
  Bij het opstarten was er ( achteraf gezien ) een zekere gelatenheid bij de kopers ten aanzien van het toenmalige bestuur. ( ook bij mij ) In de zin van, zij hebben zich er al in verdiept en zullen het wel weten. Best wel te verklaren, een ieder zit immers nog vol vragen, moet vaak de andere woning nog verkopen en heeft maar één vizier …… wanneer is mijn ‘heiligdommetje’ klaar en hoe krijg ik alles goed geregeld. Dan is het immers heerlijk aan de hand van degene die zich hiervoor hebben ingespannen mee genomen te worden. Begrijpelijk, maar niet goed.
  Gaandeweg zie je dan een sluipende omslag. De meesten zijn na verloop van tijd gesetteld en krijgen dan persoonlijke wensen. Dit leeft vaak nog sterker bij een tweede/derde eigenaar. Die niet de binding voelt van het eerste uur. En vervolgens blijkt dan dat vrijwel niemand zich heeft of is gaan verdiepen in wat ze nu eigenlijk hebben ondertekend.
  Nu ik zelf in het bestuur zit en tegen de zaken ben aangelopen die, van meet af aan, niet juist geregeld waren is het mij te doen dit te herstellen. Tevens probeer ik mijn uiterste best te doen om het gevoel van wij ( bewoners ) versus zij ( bestuur ) zachtjes te laten verdwijnen. Door steeds maar weer de regelgeving naar voren te brengen ( indien nodig ). ( hier komt heel wat ‘massage ‘ aan te pas )
  Openheid, transparantie en begrip, daar kom je m.i. een stukje verder mee.
  En ondanks deze inspanning loop je toch soms op tegen emoties van mensen, waardoor het begrip ver weg is. Dan moet, ook ik, al mijn communicatieve vaardigheden van stal halen. ( of soms het grijze gebied betreden ;-))
  Tot zover een wat persoonlijk getinte ervaring van mij.
  Terug naar jou Bob, ik denk dat jij een compleet andere ervaring hebt met een groot-eigenaar in jullie midden. Lastig. Toch ook verbaast het mij een beetje dat zij akkoord zouden gaan met zo’n grote kostenpost. ( camera systeem ) Voor zover mijn informatie strekt zijn het juist de groot-eigenaars die niet echt happig zijn op dergelijke grote uitgaven. Mogelijk heeft hij daarvoor een goede reden.
  Vervelend voor je dat soms de weg naar de rechter moest gaan. Doet inderdaad geen goed aan de onderlinge verhoudingen. Weet dan dat ‘besturen met je buren’ ook niet altijd een lolletje is.;-)
  De toevoeging van Rob is er inderdaad een die er toe kan doen. ( camera’s en privacy.
  Over ‘het belang’, daar valt wellicht nog over te steggelen.
  Voer voor juristen, inderdaad. Ga nu al op het randje van mijn stoel zitten. 😉
  ( laat je het hier nog eens weten, hoe of je gevaren bent )
  Tot slot onderschrijf ik meer dan van harte dat zowel de site NederlandVvE als dit forum een fantastisch podium bieden, om vooral ook zelf scherp te blijven.
  En voor de rest: ‘ wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.’ 😉
  Succes Bob en Rob.