Reageer op: Dotatie berekenen op basis van MJOP

#93691
Harry Tresoor
Deelnemer

    Beste PMSchC, ik lees best veel adviezen en hier komt er nog een. Wij begonnen 3 jaar geleden bij het wettelijk minimum van 0,5% van de herbouwwaarde plus een professioneel MJOP á €1.250,=. Dat hebben we kritisch bekeken en veel posten geschrapt. Het is onzin om de riolering te vervangen die al 90 jaar prima voldoet. Voor het oplossen van verstoppingen houden we een marge voor onvoorzien.

    Elke 10 jaar een schilderbeurt is wel nodig. Met een offerte uit 2021 van €10.000,= komen we (met elk jaar 3% inflatie) uit op €20.000,= in 2031. Dus moet je gemiddeld €1.500,= per jaar reserveren voor de schilderbeurt. En dit soort sommetjes doen we voor elke grote klus in de toekomst.

    We zijn met 3 eigenaren en hebben onze eigen appartementen de afgelopen 3 jaar grondig gerenoveerd. We hebben kennis en ervaring met aannemers en offertes. We hebben geen beheerder en houden alles in eigen hand. Het wordt wel lastig als je daar geen ervaring mee hebt.

    Elk jaar gaat de herbouwwaarde omhoog in de opstalverzekering en we zitten inmiddels op 0,8%. Elk jaar begroten we opnieuw a.d.h.v. de herbouwwaarde en de inflatie en stellen dan de dotatie bij. Een spreadsheets is wel nodig, maar dat is ook maar schijn houvast. Er is geen standaard formule voor het berekenen van de dotatie (VVE-bijdrage). Laat je niks wijs maken. Gebruik vooral je eigen gezond verstand.

    Succes, Harry