Energieverbruik van liften terugdringen

Als uw Vereniging van Eigenaars (VvE) de liften energiezuiniger wil maken, is een aanstaande liftrenovatie daar een goed moment voor. De terugverdientijd van het plaatsen van meer energiezuinige liftcomponenten als een besturing en een aandrijving is dan relatief kort. Gaat u de lift renoveren, dan kunt u het beste kiezen voor energiezuinige componenten die het energieverbruik verminderen. Die investering hebt u redelijk snel terugverdiend. In onderstaand artikel legt Het Liftinstituut uit hoe uw VvE het energiegebruik van de liften terugdringt.

Kooiverlichting

Wilt u bestaande liftcomponenten vervangen voor energiezuinige dan is de terugverdientijd aanzienlijk. Een uitzondering hierop is de kooiverlichting. Het aanbrengen van een schakeling waarbij het licht alléén brand als de lift opgeroepen/gebruikt wordt is relatief goedkoop en dus ook heel snel terugverdiend: daarvoor hoeft u een renovatie dus niet af te wachten. Ook het vervangen van de kooiverlichting door de moderne energiezuinige LED-verlichting is snel terugverdiend. Slim is het om dat te combineren met het opnieuw bekleden van de liftkooi. Dan ziet alles er weer nieuw uit en dat nodigt weer uit tot voorzichtig gebruik.

Maatregelen voor energiebesparing bij liften

Het Liftinstituut raadt onder meer de volgende energiebesparingsmaatregelen aan voor het verminderen van het energieverbruik:

  • Toepassing van energiebesparende liftonderdelen
  • Optimale afmetingen lift ten opzichte van gebruik
  • Efficient inzetten liften (fit for purpose)
  • Energie afnemen wanneer de lift het nodig heeft
  • Energie terug leveren aan net of gebouw
  • Besparing in randvoorzieningen
  • Besparen met juiste montage en inregeling

Meten is weten

Gaat u investeren in duurzaamheid en energiebesparing? Reken uw leverancier dan af op het werkelijke reductie in energieverbruik. Laat dat aantonen met een meting voor en na renovatie. Voorkom zo dat u veel beloofd wordt maar dat door verkeerde afstelling en instelling de beloofde besparing niet gehaald wordt.