Intercom kapot, zijn de kosten voor de VvE?

Veel Verenigingen van Eigenaren (VvE) hebben een intercomsysteem. Soms heel luxe met camera’s en een automatische deuropener. Maar er zijn zelfs systemen met een app waarmee je kan zien wie er voor de deur staat als je zelf niet in de buurt bent. Andere intercomsystemen zijn juist weer heel eenvoudig, met alleen een spreekverbinding. Bijna altijd bestaat het intercomsysteem uit een unit dit zich bij de voordeur bevindt en een ontvanger in een appartement. Dat maakt het ingewikkeld als de intercom kapot gaat, want wie betaalt dan de kosten van het herstel? De appartementseigenaar of juist de VvE?

Kosten repareren intercom voor VvE

In de reglementen van de meeste  VvE’s is bepaald dat technische installaties gemeenschappelijk zijn, behalve als die alleen dienstig zijn aan één privé gedeelte. Het kenmerk van een intercominstallatie is juist dat het een systeem is dat is ontworpen om dienstig te zijn aan alle appartementen. Daarom is een intercom systeem gemeenschappelijk eigendom van de VvE. Dat betekent dat de VvE dus ook moet betalen voor onderhoud of reparatie.

Appartementseigenaar mag intercom niet zelf repareren

Het gevolg is ook dat je als appartementseigenaar niet zomaar veranderingen mag aanbrengen aan de intercominstallatie. Zelfs niet aan de ontvanger die zich in het appartement bevindt. Daarvoor is toestemming van de vergadering nodig. Pas als die toestemming er is, dan mag je als appartementseigenaar zelf een klusjesman inschakelen.

Onderhoud voor de VvE of privé?

Het is altijd belangrijk om te checken wie de rekening van onderhoudswerkzaamheden moet betalen. Want de VvE betaalt voor de gemeenschappelijke zaken, de appartementseigenaar alleen voor zaken die privé eigendom zijn. Wat privé is en wat gemeenschappelijk staat in de splitsingsakte. Dit is niet alleen van belang om te weten wie de rekening betaalt als de intercom kapot is, maar ook voor de vraag of je wel onderhoud mag doen. Want je mag als appartementseigenaar niet zelf beslissen over onderhoud aan gemeenschappelijke zaken.

Twijfel je of iets gemeenschappelijk is of privé? Neem dan contact op met de VvE-vraagbaak van Nederlandvve.nl.