Is een VvE verplicht? En kan ik mijn VvE lidmaatschap opzeggen?

Iedereen die eigenaar is van een appartementsrecht, is automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat lidmaatschap kan niet opgezegd worden: het VvE lidmaatschap is namelijk verplicht. Nederlandvve.nl legt hieronder uit waarom een VvE verplicht is.

Waarom een VvE oprichten?

Om goed te kunnen begrijpen waarom het lidmaatschap van de VvE verplicht is, is het belangrijk om te weten wat een VvE is. Voor het antwoord op die vraag, verwijzen we naar de pagina ‘Wat is een VvE?‘. Het komt er in het kort op neer dat je samen met de andere appartementseigenaren het gehele gebouw in eigendom hebt. Samen moet je zorgen voor het beheer en het onderhoud.

Waarom is een VvE verplicht?

Daarom heeft de wetgever bepaald dat er altijd een VvE moet zijn die voor dat beheer en onderhoud zorgt. En om ervoor te zorgen dat eigenaren niet ‘hun snor kunnen drukken’ door niet mee te doen, heeft de wetgever het lidmaatschap van de VvE verplicht gesteld.

Ik wil mijn lidmaatschap van de VvE opzeggen

Om diezelfde reden kan het lidmaatschap van de VvE niet opgezegd worden. Meedoen is verplicht, daar kun je niet onderuit. Het enige wat je kunt doen als je onder het lidmaatschap uit wilt, is het appartement verkopen en ergens huurder worden, of een eengezinswoning kopen. Dan heb je niks meer met een VvE te maken.

In mijn appartementengebouw is er geen VvE

Als een gebouw is gesplitst in appartementsrechten, dan bestaat er altijd een VvE. Nooit niet, altijd wel. Soms is de VvE niet actief: dat noemen we een slapende VvE. De VvE bestaat dan wel, en die hoeft niet opgericht te worden. Wel moet de VvE actief gemaakt worden. Hoe dat gaat, lees je hier.

Wat doet Nederlandvve.nl voor VvE’s?

Nederlandvve.nl is een website die onderdeel is van VvE Media B.V. Een andere populaire website van VvE Media B.V. is het forum op VvE-forum.nl. Op Nederlandvve.nl kunnen VvE leden, VvE bestuurders en professionals gratis informatie krijgen over VvE’s. Er kan ook een abonnement afgesloten worden. Abonnees hebben ook toegang tot afgeschermde pagina’s, onder andere pagina’s met handleidingen. Ook kunnen abonnees gebruik maken van diverse diensten met aantrekkelijke kortingen, en krijgen ze gratis juridisch advies (alleen voor VvE’s). Klik hier voor meer informatie over VvE abonnementen.