Jurisprudentie overlast en overtredingen

10 September 2013, Gerechtshof Amsterdam, ECLI:NL:GHAMS:2013:2857

Deze zaak is een bevestiging van de uitspraak van de rechtbank Haarlem, hieronder (LJN BZ3569). Het Hof is van oordeel dat het tegen betaling voor korte periode in gebruik geven van een appartement aan toeristen bedrijfsmatige exploitatie is en daarom in strijd is met de splitsingsakte van de VvE waarin staat dat het appartement slechts als woning gebruikt mag worden. Lees hier de gehele uitspraak en hier eennieuwsartikel over deze uitspraak.

31 Januari 2013, Rechtbank Haarlem, Sector Kanton, LJN BZ3569

In deze zaak gaat het om verhuur van een appartement aan toeristen terwijl dat op grond van de akte verboden is. De rechter oordeelt dat deze wijze van gebruik in strijd is met de bestemming ‘wonen’ en bepaalt dat de eigenaar de verhuur moet staken. Lees hier de gehele uitspraak of lees hier eensamenvatting en uitleg van dit vonnis. Niet geheel verassend is dit vonnis op 10 september 2013 door het Amsterdam Gerechtshof bevestigd.

23 Januari 2013, Rechtbank Rotterdam, ECLI:NL:RBROT:2013:BZ3254

In deze zaak spelen een aantal kwesties. Allereerst oordeelt de rechter dat de VvE niet met een volmacht van de vergadering procedeert, terwijl dat wel vereist is. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat het gebruik van een appartement als bordeel, hoewel dit in strijd is met de bestemming, niet verboden kan worden omdat het is verjaard. Lees hier de gehele uitspraak en hier een uitleg en samenvatting over het gebruik als bordeel.

22 September 2011, Rechtbank Amsterdam, Sector Civiel, Voorzieningenrechter, LJN BT2463

Uitzetting appartementseigenaar. In deze zaak bepaalde de rechter dat de VvE een eigenaar het gebruiksrecht van het appartement kan ontzeggen als er sprake is van voortdurende en ernstige overlast. Lees hier de gehele uitspraak.